Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Най-богатите 2153 души в света имат повече пари от най-бедните 4,6 млрд. души

Неплатеният труд и грижите, които полагат жените, имат по-голям принос към световната икономика от технологичната индустрия, според доклада на Oxfam

Най-богатите 2153 души в света имат повече пари от най-бедните 4,6 млрд. души

Източник: Pixabey

Най-богатите 2153 души в света през 2019 г. са контролирали повече парични средства от най-бедните 4,6 млрд. души, а неплатената или не достатъчно добре платената работа, извършвана от жени и момичета, има три пъти по-голям принос към световната икономика всяка година от технологичната индустрия, заяви в понеделник в свой доклад неправителствената организация Oxfam, цитирана от Ройтерс.

Жените по света работят общо 12,5 милиарда часа всеки ден без заплащане или признание, заяви базираната в Найроби благотворителна организация съобщи в доклад, публикуван преди годишния Световен икономически форум на политическите и бизнес лидери в Давос, Швейцария.

Още по темата

В доклада си „Time to Care“ Oxfam изчислява, че неплатеният труд и грижите, които полагат жените, добавят поне 10,8 трлн. долара към световната икономика - три пъти повече от технологичната индустрия.

„За нас е важно да подчертаем, че скритият двигател на икономиката, който виждаме, е неплатеният труд под формата на грижи, който извършват жените. И това трябва да се промени“, казва в интервю за Ройтерс Амитаб Бехар, изпълнителен директор на Oxfam India.

За да подчертае нивото на неравенство в световната икономика, Бехар цитира случая на жена от Индия, която се казва Бучу Деви. Тя е заета по 16 до 17 часа на ден - носи вода, след като върви пеша 3 км, готви, подготвя децата си за училище и работи на лошо платена позиция.

„И от друга страна виждате милиардерите, които се събират в Давос с личните си самолети, и техния супер богат начин на живот“, добавя той.

Според него тази жена не е единственият случай – това е история, която се повтаря ежедневно както в Индия, така и по целия свят. „Трябва да променим това и със сигурност да прекратим този бум на милиардерите“, заяви Бехар.

„За да поправят това, правителствата трябва да се уверят преди всичко, че богатите плащат данъците си, които след това трябва да се използват за заплащане на удобства като чиста вода, здравеопазване и по-качествени училища“, коментира още той.

Според него фактът, че в повече от 30 страни по света има протести, показва, че хората не са склонни да приемат това неравенство и да живеят при подобни условия. 

"Нашите разбити икономики пълнят джобовете на милиардери и големия бизнес за сметка на обикновените мъже и жени", каза главният изпълнителен директор на Oxfam India Амитаб Бехар. „Нищо чудно, че хората започват да се питат дали милиардерите изобщо трябва да съществуват". 

Тримата най-богати хора в света са натрупали общо 231 млрд. долара през последното десетилетие, според данни, събрани от Bloomberg. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг - петият по богатство човек в света - е имал най-голям тласък в трупането на богатство през миналата година, с нетна печалба от около 6 милиарда долара. Изпълнителният директор на Amazon.com Inc Джеф Безос все още претендира за първото място с нетна стойност от 116 млрд. долара.

Общото богатство на първите 20 милиардера се е удвоило от 672 млрд. доалра до 1,397 трлн. долара от 2012 г. насам, според Bloomberg Wealth.

Човек, спестявал по 10 000 долара на ден от построяването на пирамидите в Египет досега, все още би имал само една пета от средното богатство от първите петима в света, каза Oxfam.

Критиците на Oxfam отхвърлят статистиката за неравенството като подвеждаща и предполагат, че от организацията драстично надценяват мащаба на проблема. Организацията многократно защитава анализа си и оспорва подобни обвинения.

Годишната статистика на благотворителната организация се опира на доклада на Global Sualth на Credit Suisse, за който самият Oxfam заяви, че страда от лошо качество на данните и дори може да подцени мащаба на различията в богатството.

Данните от базирания във Вашингтон кредитор показват, че крайната бедност е намаляла драстично през последните две десетилетия. Те показват, че броят на хората, живеещи с по-малко от 1,90 долара на ден, е намалял с 1,1 милиарда от 1990 г.

Световната банка обаче предупреждава, че тенденцията за намаляването на бедността се е забавила или дори е спряла в някои страни. 736 милиона души все още са живели в крайна бедност през 2015 г., повече от половината от които са в Субсахарска Африка. 

По статията работиха: Десислава Йорданова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
1
 
4
 
18
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ейй, ето, и от императора може да излезе смислено мнение! Браво, браво!
2
 
8
 
17
преди 8 месеца
Някой да му обясни на тоя с еврейското име, че не богатите са проблемът... проблемът са бедните и бедността. А бедността се бори с политики и най-вече от самите бедни с труд и образование и по-малко плодене... щото тия в субсахарска Африка все са бедни и все се размножават като мишки... и чакат някой друг да ги храни !!! Ако убием Уорън Бъфет и му вземем парите и им ги дадем, те ще ги изплюскат за месец и ще ревнат за още... кой ще е следващият? Сам Бъфет е почнал като вестникарче... и е дал милиарди за очовечаването на тия същите, ама без видим ефект.
4
 
0
 
16
khao до: julian12
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
еййй, супер доволен съм че всеки мой коментар ти бъркааа надълбоко в гъзза, хаахаха
да дразня неуките форумни отрепки е първа радост за мен!
5
 
1
 
15
julian12 до: khao
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ти ли ще промениш системва ве кух мангалийй!? Ти дето чакаш някой по-добър работодател да ти хвърли някоя угризка или да ти даде да измиеш две чинии за залък хляб. Нещастик....
8
 
10
 
14
Dr. Vatnikov до: 4i40
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ох, на мама комунистина! А така, ша бесиш богатите, нали?! Като ти сам си некадърник, дай и другите да не могат!

Още от Новини
20-годишните музиканти от сензацията BTS ще станат мултимилионери