IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите хора в света обръщат платната на супер яхтите си към Гърция

Южната ни съседка оглавява за първи път класацията на Bloomberg за най-голям брой акостирали луксозни яхти по крайбрежието ѝ

16:52 | 28.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Гърция, където се намират Акрополът, окъпаните в бяло сгради на Миконос и Санторини и красивото крайбрежие на Корфу, отново е отворена за пътувания и богатите хора стигат до южната ни съседка, както никога досега.

Егейската страна оглави класацията на Bloomberg за най-много супер яхти за първи път с поне 194 супер яхти, които са пуснали котва край бреговете ѝ към 25 юни. Това е скок спрямо над 80 миналия месец в момент, когато туристическите сезони на средиземноморското, егейското и адриатическото крайбрежие достигат бума си в началото на лятото въпреки продължаващата пандемия.

Риалити звездите от семейство Ричи, баскетболната легенда Меджик Джонсън и австралийският медиен магнат Джеймс Паркър са сред звездите, които бяха забелязани на яхти в Гърция миналата седмица, а кораби, за които се смята, че са собственост на милиардерите Дейвид Гефен, Абдула ал Футаим и Ернесто Бертарели, бяха пуснали котва край брега, сочат анализирани от Bloomberg данни.

Гърция, която е ваксинирала 37% от населението си, трябваше да се бори с вълни на заболяването през ноември 2020 г. и март-април тази година. Тя отвори отново границите си за чуждестранни туристи на 14 май без изисквания за карантина, ако посетителите имат ваксинационен сертификат или отрицателен тест за COVID.

Но не всички са доволни. Яхти Яхти

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон критикуваха неотдавна Гърция и други зависими от туризма страни, че приемат свободно посетители, които са ваксинирани с не толкова ефективните китайски и руски ваксини.

Пострадалата туристическа индустрия съставлява над 25% от работните места в Гърция и около една пета от икономиката на страната. Гърция беше на 18-о място по брой приети чуждестранни туристи от 2015 до 2019 г. със средно 30,3 млн. посетители, сочат данни на Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още