IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Писъкът“ на Едвард Мунк счупи всички рекорди

Sotheby’s продаде платното за около 120 млн. долара при първоначална оценка от 80 млн. долара

11:12 | 03.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Търгът в Ню Йорк доведе до нов рекорд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Търгът в Ню Йорк доведе до нов рекорд. Снимка: Ройтерс

Картината може да се види навсякъде - в комикси, календари, плакати в тийнейджърските спални. В сряда вечер епохалният образ на Едвард Мунк "Scream" счупи нов ценови рекорд и на търг на Sotheby’s в Ню Йорк бе продаден за близо 120 млн. долара, предаде Ройтерс.

"Имам цялото време на света", извика ръководителят на търга Тобиас Майер, когато наддаването се приближи до 100 млн. долара и само двама участници в търга останаха на телефонни линии в стремежа си да останат анонимни. Чукът удари при 107 млн. долара. Купувачът трябва да плати всичко 119,92 млн. долара (91 млн. евро) с разходите за Sotheby’s. 

За някои, като арт критика от Ню Йорк Джери Салц, който очакваше цена от 200 млн. долара, това е "отвратително изродско шоу" - отвратителен спектакъл на богатство и власт. За други, такива цени изглеждат ирационални и неразбираеми. Наблюдатели на пазара на изкуство обаче намират, че цената е напълно рационална и дори разумна. В края на краищата мексиканският финансист Дейвид Мартинес плати през 2006 г. за "No. 5" на Джаксън Полък в частна сделка цели 140 млн. долара.

Според упоритите, но непотвърдени слухове, шейхът на Карар Сауд Ал-Тани е купил за 250 млн. долара Картоиграча на Сезан за новия си музей от наследниците на гръцкия корабопритежател Джордж Ембирикос. Скица с акварел на платното бе продадена във вторник от Christie’s за 19 млн. долара.

Какво кара някой да плати за "Писък", едно боядисано парче картон с формат 79 х 57 cm, сума, с която може да се купят супер яхти, да се изгради печеливш бизнес, замъци и имоти, дали такъв човек трябва да има социално мислене?

„Страст“, казва директорът на Sotheby’s Хелън Нюман и опровергава, че в това има нещо ирационално. „ Има колекционери, които знаят колко специална възможност е да притежават подобно платно и които знаят, че се състезават за него с колекционери от цял свят".

Преди двадесет години, при последния голям бум на изкуството, интерес имаше от страна на американци, европейци и японци. Сега страстта към изкуството е глобална и дефицитна стока. Руските олигарси, китайските производители, бразилските земевладелци, американските мениджъри на хедж фондове - всички те можеха да разберат този Мунк.

Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още