IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ранното пенсиониране води до здрава психика

Физическата форма на човек не се влияе от времето на пенсиониране, но за психиката възрастта е от значение

16:15 | 24.11.10 г.
Ранното пенсиониране води до здрава психика

Напоследък у нас, а и по света, се заговори особено активно за пенсионни реформи, възраст за излизане в пенсия, дали, кога и колко ще получават бъдещите пенсионери.

Съвсем естествено идеята за отлагане на заслужената почивка след 20-30-годишен трудов стаж се харесва на малцина. Какво казват обаче лекарите по въпроса? Полезно ли е за психиката на човек да се откъсне изведнъж от рутинните си задължения и да се посвети на внуците си или на куп свободно време, с което може да се окаже, че не знае как да разполага.

Ранното пенсиониране е полезно, поне за психичното здраве, съобщава BBC, позовавайки се на шведски учени.

Спирането на работа на 55 години е голямо облекчение за повечето хора, намалява стреса и умората, показа изследване сред 14 хиляди служители във френската национална електрокомпания.

Конкретна полза за физическата форма обаче няма.

Според експертите картината е сложна. Други учени установиха, че пенсионирането може да влоши здравословното състояние. Данните от голямото изследване миналата година показа, че ако човек спре изцяло да работи, когато достигне пенсионна възраст, е по-застрашен от инфаркт, рак и други сериозни болести. По-добре е да се премине към работа на непълен работен ден.

Психолозите обясняват това с факта, че подходящата работа повишава чувството за задоволство и самоуважението и затова е благотворна за физическото здраве. Тя носи и допълнителни средства.

Стресиращата работа обаче може да има отрицателен ефект.

Хуго Вестерлунд и колегите му от университета на Стокхолм проследиха здравето на френски служители за 15-годишен период, започващ преди те да решат да приемат предложената от компанията им възможност за ранно пенсиониране.

В годината преди пенсиоинрането четвърт от наблюдаваните са имали депресивни симптоми, а близо всеки десети е бил със сериозно заболяване като диабет или е имал проблеми със сърцето. След пенсионирането имало значително намаляване както на психическата, така и на физическата умора, и малко, но значимо намаляване на депресивните симптоми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още