IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия позволи кината за първи път от 35 години

Очаква се първите мултиплекси да отворят през март 2018 г.

17:42 | 11.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия ще позволи обществените кина за първи път от повече от 35 години, с което ще отпадне поредното религиозно ограничение в момент, когато кралството се опитва да стабилизира икономиката си, пише Bloomberg.

Очаква се първите мултиплекси да отворят през март 2018 г., заяви в изявление в понеделник министерството на културата и информацията. Целта е да има над 2 000 екрана в повече от 300 кина до 2030 г., като се очаква индустрията да внесе около 24 млрд. долара за икономиката и да добави повече от 30 хил. постоянни работни места.

Кралството не е имало обществени кина от началото на 80-те години. След като екстремистите обсадиха Великата джамия в Мека през 1979 г., повечето форми на обществени забавления бяха забранени, а на духовниците беше предоставен по-голям контрол над училищата, съдилищата и социалния живот.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман наруши установените социални норми в кралството след своето идване на власт през 2015 г., включително като премахна забраната за жените шофьори.

Планът за киносалоните е "централен в правителствената програма за насърчаване на отворена и богата вътрешна култура за саудитците", съобщиха властите.

Правителството не каза дали кината ще имат секции само за семейства или различни часове за мъжете. Филмите ще бъдат подбирани според "стандартите на кралството" и няма да "противоречат на законите и моралните ценности на Шериата", се казва в официално изявление на правителството.

Решението за откриване на кина може да привлече инвеститори, тъй като медийните компании търсят нови пазари. Majid Al Futtaim, базиран в Дубай инвеститор в молове и развлекателни съоръжения, заяви, че ще работи със Саудитска Арабия, за да разшири присъствието на Vox Cinemas в кралството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още