IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия търси частни капитали, за да промени плажовете по Червено море

Първата фаза на проекта обхваща 900 острова и 28 хил. кв. км площ

22:20 | 22.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия търси инвестиции от частния сектор за превръщането на архипелаг, пустиня и планина – район приблизително с размерите на Белгия на брега на Червено море, в глобална туристическа дестинация, съобщава Bloomberg.

Държавният инвестиционен фонд на богатото на петрол кралство е обещал финансиране за първата фаза на проекта, а компанията Red Sea Development води преговори с банки да увеличи дълга си, разкри ръководителят на компанията, управляващ процеса. Проектът ще обхваща 900 острова и 28 хил. кв. км, става ясно от сайта на компанията.

„Въпреки че няма абсолютна необходимост от капитал, привличането на частния сектор се смята за нещо хубаво. Водим активни разговори с няколко инвеститора“, разкри Джон Пагано, главен изпълнителен директор на Red Sea Development, в интервю от Рияд.

Компанията ще се стреми да структурира инвестициите като съвместни дружества и очаква интерес от местни и регионални инвеститори, допълни Пагано.

Ловци на слънчеви лъчи

Саудитска Арабия превръща крайбрежието си на Червено море в част от плановете си да промени икономиката си и да намали зависимостта си от петрола. Привличането на летовници на плажовете на кралството може да промени туристическата индустрия, която почти изцяло разчита на мюсюлманските богомолци. Но мегапроекти в миналото, целящи да диверсифицират икономиката, не успяха да стартират.

Първата фаза от проекта на Червено море, която трябва да бъде завършена през 2022 г., ще включва 14 хотела и летище за пътнически полети. Очаква се проектът да бъде завършен напълно до 2030 г.

„Трябва да строим още повече през идните години, така че ще има възможност в края на всеки етап да се превърнем в тръст за инвестиции в имоти, което ще ни позволи след това да извлечем печалба от тези активи и да рециклираме капитала“, отбеляза Пагано.

„Ще има много варианти, които ще обмислим. IPO-то е един от тях, но зависи от апетита на пазара по това време“, допълни той. Компанията очаква проектът да създаде 70 хил. работни места и да донесе около 22 млрд. риала (5,9 млрд. долара) към брутния вътрешен продукт на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още