IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече работодатели насърчават служителите си да работят извън офиса

Дистанционната работа увеличава производителността на служителите с до 30%, сочи проучване на IDC

11:40 | 18.07.14 г.
Все повече работодатели насърчават служителите си да работят извън офиса

Все повече работодатели позволяват на служителите си да работят извън офиса и ги насърчават в тази насока, сочи проучване на анализаторската компания IDC.

Според изследването, проведено в началото на тази година с няколкостотин фирми от различни сектори на световната икономика, близо 86% от изследваните организации имат стратегия за подкрепа на дистанционна работа, а останалите 14% ще развият този формат през следващите шест до дванадесет месеца.

Повече от половината от анкетираните компании използват мобилни решения в рамките на компанията и планират да разширят използването на мобилните технологии за мобилен бизнес в бъдеще.

Изследването също така отбелязва увеличение на производителността на служителите чрез дистанционна работа с между 10 до 30%.

Според анализаторите над 60 на сто от хората по света са сигурни, че не е задължително да бъдат в офиса, за да бъдат продуктивни и ефективни в работата. Годишните икономии от този вид мобилен бизнес са около 2500 долара на служител, сочи докладът.

Важни са крайният резултат и печалбата, а не престоят на бюрото

Предимствата на този модел включват по-голяма гъвкавост на работа на персонала, те прекарват по-малко време на път, организират по-добре работното си време и са много по-ефективни, тъй като за тях е важен крайният резултат и печалбата, а не престоят на бюрото.

Според анализаторите в ерата на таблетите, преносимите компютри, смартфоните и безжичният интернет става все по-леко, удобно и организирано да се работи от разстояние. И все повече работодатели осъзнават, че е по-ефективно да се направи такава организация на труда, каквато е удобна на работника или служителя. Това е особено важно, когато става въпрос за креативни хора, които имат икономически стимули и интерес от дистанционната надомна работа.

По данни на IDC през тази година средният дял на мобилните работници в анкетираните фирми и организации ще бъде около 30 на сто в световен мащаб, но през 2015 г. мобилният бизнес ще достигне 40 на сто, а през 2019 година - 52 на сто, сочат прогнозите за организацията на "работата на бъдещето". (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още