IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционер съди Rivian заради рязкото покачване на цените на нейните модели

Ценовите увличания „ще засегнат репутацията на Rivian като надеждна и прозрачна компания“, изтъква инвеститорът Чарлз Лари Крюс в съдебен иск

13:04 | 09.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Срещу американския производител на електрически превозни средства Rivian Automotive Inc. е заведено дело от акционер, който твърди, че стартъпът не е уведомил инвеститорите за по-ниската цена от необходимото на неговите електромобили, което в крайна сметка доведе до сериозно ценово увеличение в рамките на миналата седмица, съобщава Ройтерс. 

В жалба, подадена в понеделник в американския окръжен съд в Сан Франциско, акционерът Чарлз Лари Крюс посочва, че Rivian е прикрила факта, че нейните електромобили R1S и R1T са били пуснати в продажба на твърде ниска цена, поради което компанията увеличи тяхната стойност с около 20% през миналата седмица, няколко месеца след листването си на борсата през ноември.

Според Крюс ценовите увличания „ще засегнат репутацията на Rivian като надеждна и прозрачна компания“ и рискуват отмяната на много от направените до момента 55 400 резервации.

Той определи тази промяна, включително и извинението на главния изпълнителен директор Робърт Скаринг, като „безполезен опит на контрол на щетите“.

Крюс е закупил 35 акции на Rivian в първия ден на търговия при цена от 112,83 долара.

Съдебният иск отразява негативната реакция сред акционерите и клиентите на Rivian, която повиши цената на R1S от 70 000 на 84 500 долара, а тази на R1T от 67 500 на 79 500 долара.

Ценовото увеличение накара милиардера-предприемач Илон Мъск да напише в Twitter, че „отрицателният брутен марж“ на Rivian ще бъде „зашеметяващ“ и е „почти невъзможно“ други компании да направят достъпни електрически пикапи.

Rivian, в която Amazon.com Inc притежава 20-процентен дял, заяви, че началната цена на електрическия пикап R1T се е повишила с около 17%, а на SUV модела R1S - с около 20%. Според компанията увеличението на цените ще засегне повечето клиенти, които вече са направили предварителни поръчки за превозните средства.

Неговият адвокат Джейкъб Уокър посочва, че федералните закони за ценните книжа предоставят "много силно средство за защита" на инвеститорите, когато компаниите пропускат ключови факти от обявените покрай първичното публично предлагане (IPO) планове.

Делото засяга над 30 обвиняеми, в това число Скаринг, както и водещите консултанти по IPO-то на компанията Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още