IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aston Martin и Britishvolt ще разработват съвместно батерии за електромобили

Компаниите ще проектират батерии и системи за тяхното управление

17:16 | 08.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Darren Staples/Bloomberg</em></p>

Снимка: Darren Staples/Bloomberg

Британският стартъп за електромобилни батерии Britishvolt ще разработва високопроизводителни батерии съвместно с луксозната марка автомобили Aston Martin, докато вторият се подготвя да пусне първото си напълно електрическо превозно средство през 2025 г., съобщава Ройтерс. 

Съвместен експертен екип от представители на автомобилния концерн, чиито превозни средства присъстват във филмите за Джеймс Бонд, и компанията за батерии ще проектира и разработва батерии и системи за тяхното управление.

Aston Martin е вторият клиент на Britishvolt от автомобилната индустрия. Стартъпът работи още с британската марка Lotus.

До 2026 г. Aston Martin планира да предложи електрически версии на всичките си свои модели.

„Работейки съвместно с Britishvolt, вярвам, че можем да създадем нови технологии за захранване на електрическите автомобили на Aston Martin, които ще съответстват на нашата репутация за висока производителност и ултралукс, както и на най-високите стандарти за устойчивост“, заяви главният изпълнителен директор на Aston Martin Тобиас Моерс.

Миналия месец Britishvolt стартира кръг на финансиране от серия C с начална инвестиция от 40 млн. паунда, предоставени от миннодобивната компания Glencore.

Стартъпът си осигури и подкрепа от страна на британското правителство за изграждане на завод за батерии в Северна Англия, както и 1,7 млрд. паунда частно финансиране.

Когато новото съоръжение с производствен капацитет от 45 гигаватчаса (ГВтч) бъде въведено в експлоатация през 2027 г., то трябва да произвежда батерии за над 450 хил. превозни средства годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още