Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Lotus и Britishvolt подписаха споразумение за съвместно производство на батерии

Сделката е първото официално обвързване на Britishvolt с производител на автомобили

Lotus и Britishvolt подписаха споразумение за съвместно производство на батерии

Снимка: Bloomberg L.P.

Британските компании Group Lotus Plc и Britishvolt Ltd. подписаха предварително споразумение за проучване на съвместно производство на батерии, изследвания и разработки, съобщава Bloomberg, като цитира източници, запознати с темата.

Автомобилният концерн и разработчикът на технологии за батерии планират да представят подробности относно меморандума през следващата седмица.

Сделката е първото официално обвързване на Britishvolt с производител на автомобили и важна стъпка за компанията, която иска да затвърди доверието на своите бъдещи инвеститори. Фирмата вече има зад гърба си два кръга на финансиране, като миналата година заяви, че обмисля и листване на Лондонската фондова борса.

Britishvolt започна изграждането на завод за батерии на стойност 2,6 милиарда паунда в Блит, Англия, който ще отвори около 3000 работни места. 

Още по темата

Британското правителство ще подкрепи проекта с неуточнена сума от своя Фонд за автомобилна трансформация -  програма на стойност 1 милиард паунда за подпомагане изграждането на фабрики, които могат да произвеждат батерии.

Безвъзмездната помощ ще отключи инвестиция от 1,7 милиарда паунда от Asset Manager abrdn Plc и от инвеститора в логистични недвижими имоти Tritax Group, съобщава Britishvolt.

Премиерът Борис Джонсън иска да изгради местна индустрия за производство на клетки за батерии, тъй като Обединеното кралство планира да забрани продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г. Неговият кабинет се опитва да засили конкурентоспособността на британската индустрия и да прекъсне международната доминация на азиатските производители на батерии.

Британското автомобилно лоби предупреди, че концерните в страната разполагат с ограничено време да увеличат местния капацитет за производство на батерии, тъй като споразумението за Brexit с Европейския съюз (ЕС), постигнато в края на 2020 г., ще наложи по-строги изисквания за търговия с произведените в страната превозни средства.

Britishvolt казва, че фабриката ѝ ще бъде въведена в експлоатация до края на 2023 г. и ще произвежда достатъчно клетки за покриване на търсенето на 300 000 електрически превозни средства годишно.

Японската Nissan Motor Co. заяви миналата година, че ще създаде производствен хъб за електромобили за 1 милиард паунда в Северна Англия.Концернът си партнира със звено на китайската Envision Group, която планира да обособи фабрика за батерии в региона, която ще бъде готова най-рано през 2024 г.

Собственикът на Lotus, китайската Zhejiang Geely Holding Group Co., се опитва да подсили емблематичната марка на процъфтяващия пазар на електромобили в Китай, като същевременно запази производствена база във Великобритания.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Stellantis се включва в битката за Индия с нова стратегия