IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW започва силно четвъртото тримесечие, очаква двуцифрен марж за 2021 г.

Концернът ще повиши цените на своите автомобили с процент през 2022 г., изтъква главният финансов директор Николас Петер

11:29 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група BMW отчита по-добри от очакваното продажби през октомври, като в това отношение компанията започва силно и ноември, споделя пред Ройтерс главният финансов директор Николас Петер.

Той очаква BMW да достигне горния край на прогнозирания диапазон за марж на оперативната печалба за своя автомобилен бизнес от 9,5% до 10,5 на сто през тази фискална година.

Според Петер постигането на подобни маржове едва ли ще бъде устойчиво въпреки очакванията за облекчаване на доставките на полупроводници през втората половина на 2022 г. 

BMW се справи със сътресенията от недостига на чипове по-добре от другите автомобилни производители и в края на септември игнорира проблемите при доставките, като повиши прогнозата си за целогодишната печалба.

Цените на употребяваните автомобили, които концернът продава в САЩ и Европа, нарастват поради недостига на нови превозни средства, което подкрепя маржа дори когато производството се бави.

„На фона на високото потребителско търсене ние също ще повишим цените на новите автомобили с 1% през следващата година“, подчертава Петер.

BMW очаква продажбите на електрически превозни средства да нараснат поне двойно през 2022 г.

Петер добави, че BMW вече си е осигурил доставка на клетки за батерии до 2025 г. и преговаря с производителите за договори за втората половина на десетилетието.

По думите му планираното увеличение на дела на BMW в китайското съвместно предприятие BMW Brilliance до 75% от 50% трябва да бъде осъществено през първото тримесечие на 2022 г., когато в Китай отпадне правилото, което не позволява на чуждестранната компания да притежава повече от 50% от местен бизнес.

В началото на ноември BMW отчете 42-процентно увеличение на нетната печалба за третото тримесечие до 2,58 млрд. евро на годишна база, тъй като силните продажби на електрически превозни средства и по-високите цени компенсират по-слабите доставки на фона на проблеми с недостига на чипове.

По-рано в сряда стана ясно, че американската компания Qualcomm ще доставя чипове на германската група, която ще ги използва в своите системи за подпомагане на водача от ново поколение. Говорител на BMW коментира, че новите чипове ще бъдат използвани за серията автомобили Neue Klasse, чието производство ще започне от 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още