IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm ще доставя чипове за самоуправляващите се коли на BMW

Производителят на полупроводници диверсифицира бизнеса си и се насочва към автомобилната индустрия

18:59 | 16.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Qualcomm заяви, че германския производител на автомобили BMW ще използва чиповете ѝ в следващото си поколение системи за асистирано шофиране и самоуправление, предава Ройтерс.

Базираната в Сан Диего Qualcomm е най-големият доставчик на чипове за мобилни телефони в света, но диверсифицира бизнеса си, като повече от една трета от продажбите ѝ на полупроводници са към компании, които предлагат продукти, различни от смартфони.

Новината, че Qualcomm е спечелила договор, беше обявена преди инвеститорска презентация, в която се очаква да разкрие повече подробности за стратегията си.

Говорител на BMW коментира, че новите чипове ще бъдат използвани за серията автомобили “Neue Klasse”, чието производство ще започне от 2025 г.

Автомобилните полупроводници са ключов източник на растеж за Qualcomm, която доставя чипове за системи за инфотейнмънт на компании като General Motors.

Но компанията се бори и с конкурентите си Nvidia и Intel за доставките на чипове за компютри, асистиращи при шофиране, както и за потенциални системи за автономно шофиране.

Qualcomm и BMW ще използват чип на първата за анализиране на данните от предните, задните и страничните камери на автомобилите. BMW ще използва и централен процесор от Qualcomm, както и други нейни чипове, за да помогне да колите си да комуникират с облачни изчислителни центрове.

Вече сключеното партньорство между BMW и звеното за автономно шофиране Mobileye на Intel ще продължи, разкри BMW, макар че плановете за пускане на самоуправляващи се коли през 2021 г. не се осъществиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още