Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Bosch допуска недостигът на чипове да бъде облекчен през 2022 г.

Разликата между предлагането и търсенето на чипове през следващата година ще се свие до около 20% спрямо нивата, наблюдавани през първата половина на 2021 г.

Bosch допуска недостигът на чипове да бъде облекчен през 2022 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Сривът в предлагането на полупроводници за автомобилните производители вероятно ще продължи и през 2022 г., въпреки че недостигът може да бъде облекчен, споделя представител на Bosch China Investment, цитиран от Bloomberg.

Производителите на чипове в момента успяват да изпълнят само около 20% от поръчките на своите клиенти, направени през юли. Въпреки някои подобрения спрямо ситуацията през август повече от половината от търсенето на чипове все още остава непокрито от предлагането, споделя Джан Дзян, вицепрезидент на Bosch China в кулоарите на Китайската конференция за доставките на автомобили. 

Още по темата

Очаква се свиването при веригите на доставка да продължи и през следващата година, като разликата между предлагането и търсенето ще се свие до около 20% спрямо нивата, наблюдавани през първата половина на 2021 г., изтъква Джан.

Глобалният недостиг на полупроводници, който продължава да тежи на автомобилната индустрия вече почти 12 месеца, може да изтрие от производството на леки превозни средства в Китай 2 млн. автомобила през тази година, посочва от своя страна служител на Китайската федерация на машиностроителната индустрия.

Най-големият автомобилен производител в света Toyota обяви миналата седмица, че ще коригира своето глобално производство през ноември, като го свие с 15%, или със 150 хил. превозни средства, спрямо своя настоящ производствен план заради продължаващия недостиг на полупроводници и прекъсванията в електрозахранването в Китай.

Toyota ще запази своя глобален производствен план за фискалната 2021 г. на ниво от 9 милиона превозни средства въпреки последните съкращения. Компанията се стреми да възстанови производството си до обичайните нива, въпреки че източник, запознат с плановете на концерна, изрази съмнение относно успеха на това начинание.

Според проучване на Susquehanna Financial Group периодът между поръчката на полупроводници и реалната им доставка за автомобилните концерни и компаниите от други сектори нараства отново през септември до 21,7 седмици, което показва, че недостигът на чипове ще продължи да възпрепятства световното икономическо възстановяване от пандемията от коронавирус и през следващите месеци.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Polestar показа кросоувъра Polestar 3, ще разработва собствена платформа