IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската автомобилна индустрия призова за повече фабрики за батерии

Ако не бъде изграден капацитет от 60 гигаватчаса до 2030 г., автомобилният сектор в страната ще изгуби десетки хиляди работни места, предупреждава SMMT

15:36 | 30.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Британската автомобилна индустрия призова Обединеното кралство да се ангажира с разполагането на производствен капацитет за батерии от 60 гигаватчаса до 2030 г., предупреждавайки, че в противен случай автомобилният сектор ще изгуби десети хиляди работни места, съобщава Automotive News Europe. 

Засега стартъпът Britishvolt е единствената компания, която обяви план за изграждане на британски завод за батерии, който според компанията ще разполага с над 30 гигаватчаса капацитет до края на 2027 г.

В доклад, публикуван във вторник, Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT) заяви, че това няма да е достатъчно, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства, визирайки плана на правителството да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили до 2030 г., както и на хибриди до 2035 г. Правителствената инициатива ще ускори налагането на електромобили, което ще изисква повече батерии.

SMMT проучва различни сценарии, като установява, че ако общото предлагане на батерии, произведени в страната, остане под 15 гигаватчаса, това би довело до загуба на около 90 000 работни места, докато при най-добрия сценарий от 80 гигаватчаса капацитет би довел до създаване на нови 40 000 работни места.

При капацитет от 60 гигаватчаса британската индустрия ще може да произвежда до един милион електромобила годишно, добавят от SMMT.

"Следващите няколко години представляват критичен период за сектора," изтъква изпълнителният директор на SMMT Майк Хоус. "Ако искаме да осигурим производството на превозни средства в тази страна, с всички ползи за обществото, които то носи, решенията трябва да бъдат взети днес", предупреждава той.

Великобритания се опитва да си осигури доставки на батерии, тъй като преходът към електрически превозни средства се ускорява от опасенията относно изменението на климата.

Европейският съюз (ЕС), който Великобритания напусна миналата година, напредва в развитието на големите заводите за батерии, известни като „гигафабрики“, които са от основно значение за производството на електромобили.

Към момента в Европа има около 38 гигафабрики, става ясно от проучване на зелената лобистка група Transport & Environment.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още