IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK ще проверява последствията за конкуренцията в ЕС от сливането на Fiat с PSA

От Брюксел са определели 22 октомври като краен срок за осъществяване на сделката, през което време ще бъдат проучени рисковете за нарушаване на конкуренцията

19:39 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Международният автомобилен концерн Fiat Chrysler Automobiles NV и френският PSA Group са изправени пред продължително разследване от страна на Европейския съюз (ЕС) заради решението им за сливане, което би създало четвъртия по големина производител на автомобили в света, съобщава Bloomberg.

Според ЕС подобна сделка ще намали избора на потребителите по отношение на малките микробуси в някои европейски страни. 

Европейската комисия (ЕК) определи 22 октомври като краен срок за сделката, за да проучи опасенията, свързани с риска тя да премахне един от основните производители на лекотоварни автомобили в няколко европейски държави.

Търговските микробуси „са разрастващ се пазар с все по-важна роля за дигиталната икономика, където частните потребители разчитат повече от всякога на услугите за доставка“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. „Ние внимателно ще оценим дали предложената трансакция ще се отрази негативно на конкуренцията“, добави датчанката.

Разследването ще се осъществи, след като Fiat Chrysler и PSA не успяха да разсеят съмненията по този въпрос в рамките на миналата седмица. Италианско-американската група и нейният френски конкурент възнамеряват да създадат четвъртия по големина автомобилен производител в света след евентуално сливане за 50 млрд. долара. Сделката поставя под един покрив марки на италианските производители на автомобили като Fiat, Jeep, Dodge, Ram, Maserati и Peugeot, Opel и DS на френската компания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още