Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Екоактивисти с възражение срещу строежа на германската фабрика на Tesla

Природозащитните групи заплашват службата по околна среда на Бранденбург, че ще се обърнат към съда, ако строителството не бъде спряно

Екоактивисти с възражение срещу строежа на германската фабрика на Tesla

Снимка: Bloomberg L.P.

Германски екологични групи подадоха официално възражение срещу временното разрешение от страна на службата по околна среда на провинция Бранденбург за продължаване на строителната дейност на фабриката на американския производител на електромобили Tesla Inc. в покрайнините на Берлин, съобщава Automotive News Europe, цитирайки адвокат на екоактивистите.

Възражението се основава на твърдението, че Tesla не е изяснила в достатъчна степен какви предпазни мерки ще предприеме, за да предотврати изтичането на силно отровен газ от завода, показва документът. 

Още по темата

Според него Tesla също е променила документите си за допълнителното съоръжение за производство на клетки за батерии, за което все още не е получила необходимото разрешение.

Екологичните групи Gruene Liga и NABU заявиха, че ще се обърнат към съда, ако властите в Бранденбург не отменят разрешението до 16 юни.

Най-големият производител на електрически автомобили в света, който изгражда първия си завод в Европа в Грюнхайде, строи само въз основа на временни разрешителни за строеж. Независимо от това строителството вече е доста напреднало, а през април Tesla обяви, че ще включи и инсталацията за производство на батерии в заявлението за разрешение.

Според службата по околната среда на Бранденбург промяната на документацията по време на процеса не е необичайна процедура. В допълнение към производството на батериите приложението включва разширяване на цеха за пресоване, докато капацитетът на цеха за каросериите трябва да бъде намален до една производствена линия. Освен това в приложението са включени различни мерки за намаляване на консумацията на вода, съобразявайки се с критики на еколозите.

В края на май местната полиция започна разследване на умишлен палеж в близост до строителната площадка на Tesla. Отговорност за инцидента поеха крайнолеви активисти, чието признание беше публикувано на сайта Indymedia.org.

Пожарът в повреди няколко захранващи кабела, водещи до строителната площадка на Tesla и части от близкото село Еркнер.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
General Motors отново се сблъсква с проблем с горящи батерии