IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Карлос Гон е планирал сливането на Nissan-Renault преди ареста

Мениджърът е бил недоволен от представянето на японската компания през последните месеци

11:21 | 21.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Карлос Гон е планирал сливане на Renault и Nissan преди ареста му в Токио през тази седмица - сделка, на която Бордът на директорите на японския производител на автомобили се противопоставя и търси начини да блокира, пише в свой материал The Financial Times.

Няколко членове на Борда на Nissan са очаквали оферта в следващите месеци, твърди източник, близък до борда. Друг източник казва, че сливането вероятно е щяло се случи „в рамките на месеци", а трети заявява, че е било активно обмисляно като възможност.

Renault и Nissan притежават собствени акции една в друга, в структура, проектирана преди почти 20 години. Но Гон, като ръководител на алианса на автомобилните производители и председател на Nissan, е планирал пълно сливане, за да направи партньорството „необратимо“. 

В понеделник Nissan заяви, че ще освободи Гон, след като го обвини в подвеждане на инвеститорите за размера на възнаграждението си, както и за използване на активи на компанията за лична изгода и фалшифициране на финансови отчети.

Nissan поясни, че обвинението е отправено след няколко месеца вътрешно разследване след подаден сигнал. Във вторник Renault, където Гон е председател и главен изпълнителен директор, го замени временно с Тиери Болоре, главен оперативен директор на френския производител на автомобили.

Гон е бил движещата сила зад плановете за сливане, които са срещнали ожесточена съпротива от борда на Nissan, твърдят източниците, запознати с разискванията. 43-процентовият дял на Renault в Nissan му дава необичайни нива на контрол, както и възможността да назначава висши ръководни кадри. 15-процентовият дял на Nissan в Renault не дава право на глас или контрол върху френския колега.

„Бордът [на Nissan] винаги е казвал, че ще се бори много сериозно срещу всяка реорганизация, която укрепва този статут на по-нисша позиция", каза близък до борда източник.

Nissan също така смята, че в момента Renault е по-слабият бизнес и се опасява, че ще даде на френската компания достъп до нейните парични средства, които са в размер на 1,2 трлн. йени (10,7 млрд. долара).

Докато Nissan се опълчва на предложението за пълно сливане, напрежението между Гон и Хирото Саикава, главния изпълнителен директор на Nissan, се е засилвало. Отношенията им са били топли, когато Саикава пое позицията на главен изпълнителен директор от Гон през миналата година, твърдят източниците на FT.  Гон е бил недоволен от последните резултати на Nissan, по-специално заради спада на печалбата заради понижените маржове в САЩ и забавянето на растежа в Китай.

Самият Гон не е бил в течение на проверката срещу него и е летял за Япония, защото в сряда е имал планирана среща с губернатора на Токио.

Но сега на ход е прокуратурата, която разследва дори недвижими имоти, закупени от Nissan за Гон, включително жилища в Ливан и Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още