IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи инвеститори подават групов иск срещу Volkswagen

Търси се обезщетение за 3,255 млрд. евро

16:42 | 15.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Volkswagen ще се сблъска отново с Темида. Група от 278 институционални професионални инвеститора е подала иск в регионалния съд в Брауншвайг, като исковата молба предвижда обезщетение от 3,255 млрд. евро. Говорител на съда потвърждава информацията пред DPA.

Така почти половин година след избухването на скандала с манипулирани измервания на азотен оксид при тестването на дизелови автомобили и в допълнение на редица дела на частни клиенти сега случаят е напът да се превърне в сериозно юридическо изпирание за най-големия автомобилостроител в Германия. 

В САЩ, където започна скандалът, също са надвиснали групови искове. В Брауншвайг обаче засега е най-сериозният от финансова гледна точка иск. Там са внесени 67 иска срещу VW, обединени в един общ.

Адвокат Андреас Тилп потвърди още в понеделник наличието на този иск. Той ще представлява ищеца в процеса. Компанията е обвинена, че не е изпълнила задължението си да информира своите акционери за важни събития.

И наистина, едва дни след като екологичните власти в САЩ оповестиха своите подозрения за манипулация, VW информира за възможните финансови последици. Неколкократно компанията потвърди убеждението си, че е спазила всички закони. Сега обаче редица инвеститори искат да получат обезщетение заради спадналите цени на акциите си.

Сред ищците са големият американски пенсионен фонд Calpers и подразделението за дялови инвестиции на германските спестовни каси Deka. Според Тилп това е само началото и още ищци ще се присъединят към делото. По думите на говорител на Allianz Global Investors (AGI) компанията обмисля подобно дело.

AGI държи 0,06 на сто от акциите на концерна от Волфсбург. Преди дни и калифорнийският пенсионен фонд за учителите CalSTRS обяви че ще иска обезщетение пред германски съд.

Повече по темата - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още