IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Гон: Автомобилният сектор ще се адаптира към новите правила на Тръмп

Ние сме прагматични, ще се адаптираме към каквато и да е ситуация, при условие правилата да важат за всички, заяви ръководителят на Renault-Nissan

12:18 | 06.01.17 г.
<p>
	Карлос Гон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлос Гон. Снимка: Ройтерс

Автомобилният сектор ще се адаптира към новите правила, които ще наложи администрацията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, заяви ръководителят на Renault-Nissan Карлос Гон, цитиран от Франс прес.

Той каза това, след като снощи Тръмп заплаши Toyota със солени вносни мита, ако японската компания произвежда в завода си в Мексико моделите си Corolla, предназначени за американския пазар.

"Ние сме прагматични, ще се адаптираме към каквато и да е ситуация, при условие правилата да важат за всички", изтъкна Гон на пресконференция в Лас Вегас, където групата му е представена на Изложението за потребителска електроника (CES).

"Всички автомобилостроители ще следят много внимателно след 20 януари каква ще бъде новата политика, какви ще бъдат правилата (. . .) в Северна Америка и ще ги спазваме", увери той.

"Досега правилата се определяха от НАФТА" (Северноамериканското споразумение за свободна търговия), припомни Карлос Гон. "Сега ако НАФТА се промени, ние разбира се ще се адаптираме към новите правила", допълни той.

НАФТА дава право на автомобилостроителите при известни условия и без мита да изнасят за САЩ произведени в Мексико стоки. Доналд Тръмп многократно отправи нападки към това правило по време на предизборната си кампания и обеща да предоговори споразумението или чисто и просто да го денонсира.

Във вторник той отправи заплахи срещу General Motors, а вчера и срещу Toyota, че ще плащат високи митнически такси, ако произвеждат в Мексико автомобили за американския пазар.

Пред журналистите Карлос Гон обясни: "Нашите безпокойства са новите мощности, къде да инсталираме бъдещите си нови мощност. Преди да вземем такова решение, е необходимо да разберем какво ще стане, какъв ще бъде икономическият обмен между САЩ, Мексико и Канада, каква политика ще се следва в Съединените щати".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още