IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп планира стената с Мексико все пак да бъде финансирана от бюджета на САЩ

Докато води дискусии с Конгреса по темата, Тръмп продължава да напада производители на автомобили за инвестициите им в Мексико

09:35 | 06.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказва от важна част от предизборните си обещания и няма да се опита да накара правителството на Мексико да плати стената, която той планира да построи по границата между двете съседни страни, предаде ТАСС.

Телевизия CNN цитира членове на Камарата на представителите на САЩ, според които екипът на Тръмп е решил след дълги дискусии проектът да се финансира от бюджета на САЩ. За тази цел новоизбраният президент ще поиска средства от Конгреса.

Републиканците от Конгреса и екипът на новоизбрания президент обсъждат дали могат да построят стената, без да приемат нов закон за целта, съобщава Асошиейтед прес.

Според плана администрацията може да разчита на съществуващите разпоредби, които разрешават строежа на прегради и разполагането на технология по южната граница. Тръмп ще поиска от Конгреса да осигури достатъчно средства за предприемане на нови стъпки, но няма да прокарва отделен закон, разрешаващ голяма нова стена.

Подобен подход обаче може да доведе до обвинения, че заобикаля Конгреса и предприема едностранни действия - нещо, в което той обвиняваше сегашния президент Барак Обама, припомня АП.

Междувременно атаките на Тръмп срещу производители на автомобили, които планират инвестиции в Мексико, продължават. След като новоизбраният президент вече отправи атаки срещу Ford и General Motors, вчера той заплаши и Toyota със солени вносни мита, ако японската компания конструира моделите си Corolla, предназначени за американския пазар, в завода си в Мексико, предадоха световните агенции.

"Toyota обяви, че строи нов завод в Бая в Мексико, за да конструира в него колите си Corolla за САЩ. Няма начин! Постройте този завод в САЩ или ще имате по-големи мита", написа Тръмп в Туитър.

Toyota обяви плановете си за завода в Мексико през април 2015 г. Компанията засега не е коментирала думите на Тръмп.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
им в Мексико0Препоръчай (0)Тръмп планира стената с Мексико все пак да бъде финансирана от бюджета на САЩ"Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказва от важна част от предизборните си обещания ...екипът на Тръмп е решил след дълги дискусии проектът да се финансира от бюджета на САЩ. За тази цел новоизбраният президент ще поиска средства от Конгреса."Едва ли е точно така. Тръмп отлично знае, че има много начини да се свърши едно, друго или трето. Не вярвам, че се е отказал. Времето ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още