IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай удължава до края на 2020 г. данъчната отстъпка за покупка на електромобили

Според китайското министерство на финансите удължаването на схемата ще подкрепи "иновациите и развитието на нови енергийни превозни средства"

13:18 | 27.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще удължи данъчната отстъпка за закупуване на т.нар. нови енергийни превозни средства (NEV) до края на 2020 г. Това ще даде тласък на производителите на хибридни и електрически автомобили на фона на пренасочването на политиците от традиционния двигател с вътрешно горене, предава Ройтерс.

Министерството на финансите посочва в изявление, публикувано днес (27 декември), че данъчната отстъпка, която изтича в края на тази година, ще продължи до 31 декември 2020 г. Тя ще важи да електрически и хибридни автомобили, както и автомобили с водородни горивни клетки.

Решението идва на фона на засилващите се опити на автомобилните производители в Китай да отговорят на строгите квоти за новите енергийни превозни средства, които се въвеждат от 2019 г. и се очаква да предизвикат вълна от сделки с електрически автомобили. Това катализира подготовката на нови електрически и хибридни модели.

На фона на тази промяна някои глобални производители на автомобили призоваха Китай да продължи да поддържа финансовата подкрепа за сектора. Компаниите се опасяват, че само потребителското търсене няма да бъде достатъчно, за да се стимулира продажбите без конкретни схеми, подкрепяни от държавата, които да привличат повече купувачи.

Според китайското министерство на финансите удължаването на схемата за данъчни облекчения ще помогне „да се увеличи подкрепата за иновациите и развитието на нови енергийни превозни средства“. Това е област, в която Китай се надява, че ще успее да навакса изоставането в сравнение с други страни и дори да изпревари по-утвърдени конкуренти на световната автомобилна сцена.

Местните компании, например BYD Co Ltd, се сблъскват с глобални имена като Ford Motor Co и Nissan Motor Co Ltd в надпреварата за разработване на успешни "зелени" автомобили за китайския пазар.

Китайският автомобилен пазар – най-големият в света, рязко се забави през тази година, но новите енергийни превозни средства са изключение от тенденцията. Продажбите в тази категория нарастват с 51,4% за периода януари – ноември и вероятно ще достигнат целта от 700 хил. реализирани единици през тази година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още