IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renesas очаква „стабилен ръст“ през 2022 г., стимулиран от автомобилните чипове

Концернът отчете близо трикратен растеж на оперативната печалба за фискалната година

15:30 | 09.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският производител на чипове Renesas Electronics очаква стабилен ръст на приходите и печалбата през 2022 г., завършвайки една силна 2021 г. на фона на глобалния недостиг на полупроводници, съобщава Nikkei Asia Review.

„Очакваме продължителен стабилен растеж през тази година“, заяви главният изпълнителен директор на разработчика Хидетоши Шибата по време на обявяване на резултатите.

Renesas прогнозира силен положителен тласък при продажбите заради търсенето на автомобилни чипове, посочва Такаши Катаока, ръководител на звеното за автомобилни компоненти в Renesas. 

Компанията отчете оперативна печалба за фискалната година в размер на 183,6 млрд. йени (1,6 млрд. долара), което е с 2,8 пъти повече спрямо предходната година. Приходите от продажби са скочили с 39% до 994 млрд. йени на годишна база.

Очаква се производството на автомобили да се възстанови след трудната 2021 г., което ще доведе до повишаване при търсенето на автомобилни чипове. Това търсене е подкрепено и от прехода към електрическа мобилност, съпътстван от разработките на автономни технологии.

„Дори най-обикновените нови автомобили разполагат с функция за подпомагане на водача“, което допълнително стимулира търсенето на електронни компоненти като полупроводници, изтъква Шибата.

Базираната в Токио компания е водещ производител на чипове за автомобили заедно с Infineon Technologies и STMicroelectronics. Тя произвежда различни видове автомобилни чипове, включително такива от висок клас като тези в ADAS софтуера, както и продукти от нисък клас като чипове за отваряне и затваряне на прозорци.

Бизнесът на Renesas с аналогови полупроводници вероятно ще отчете по-колебливо представяне през тази година, тъй като се очаква охлаждане на търсенето на персонални компютри и домакински електроуреди.

От друга страна, „търсенето на аналогови чипове, използвани в центрове за данни и фабричната автоматизация се очаква да остане стабилно“, посочва Шибата.

Аналоговите полупроводници са компоненти, които преобразуват аналогови сигнали като звук, изображения, движение и температура в цифрови сигнали и след това обратно в аналогови сигнали.

Миналата година производството на чипове беше помрачено от недостиг на материали и липсата на капацитет сред основните разработчици като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. За тази година Renesas е „подсигурила голяма част от доставките и производствения си капацитет“, добавя Шибата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още