IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota отново понижи перспективите за производството след 21% спад на печалбата

В същото време концернът запази прогнозата си за печалба за фискалната година от 2,8 трилиона йени

10:09 | 09.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. понижи прогнозата си за целогодишното производство с половин милион превозни средства, тъй като световният недостиг на полупроводници продължава да притиска операциите му, съобщава Ройтерс.

Сега компанията очаква да произведе 8,5 млн. автомобила за фискалната година, приключваща в края на март, което представлява понижение от 500 хил. превозни средства спрямо предходната цел от 9 млн. броя, съобщи най-големият автопроизводител в света по пазарен дял. Toyota отчете спад на оперативната печалба с 21% за третото тримесечие. 

„Не очакваме дисбалансът в доставките на чипове да отшуми бързо, като развитието на пандемията също остава неясно“, коментира пред журналисти говорител на концерна. „Смятаме, че несигурността ще се задържи и през следващата фискална година“, добави той.

Подобно на други големи производители на автомобили, Toyota, която първоначално очакваше да изгради 9,3 милиона превозни средства за годината, беше принудена да намали производството, притисната и от новите огнища на коронавирус в страните, където са ситуирани нейните доставчици. Това я накара да намали разходите в опит да стимулира маржа при своите продукти.

Стремежите за ръст на печалбата са подпомогнати от силното търсене на ключови пазари като Китай, САЩ и Европа, което позволява на компанията повишаване на цените и намаляване на стимулите, които плаща за привличане на клиенти.

Toyota също се възползва от благоприятните валутни курсове, които допълнително подкрепят печалбата ѝ.

Концернът запази прогнозата си за печалба за фискалната година от 2,8 трилиона йени (24,3 млрд. долара). Тази прогноза обаче изостава от очакванията на анализаторите за печалба от 3,04 трлн. йени.

В края на януари Toyota си постави за цел да произведе през фискалната 2022 г. рекордните 11 млн. автомобила, обнадеждена, че проблемите около недостига на чипове ще бъдат решени. Концернът представи плана пред ключови доставчици на части, за да могат да изготвят свои собствени производствени стратегии.

Ако планът се осъществи, производството на Toyota ще надмине предишния производствен рекорд на концерна, поставен през фискалната 2016 г.

От 11 милиона превозни средства, които се очаква да бъдат произведени през новата фискална година, 7,5 милиона ще бъдат изградени извън Япония, а 3,5 млн. – във фабриките на Toyota на островната държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още