Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ръстът на продажбите на нови коли в България пада под 5% през май

Повишението изостава и от средното нарастване в Европейския съюз, което е в рамките на 7,6%

Ръстът на продажбите на нови коли в България пада под 5% през май

Снимка: Ройтерс

Продажбите на нови автомобили в България се увеличават с 4,6% през май на годишна база до 2 457, сочат данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Темпът на нарастване на продажбите се забавя, след като през април повишението беше с 6,6 на сто, а през март – с близо 35%.

Забавянето е видимо и при сравнението на по-дълги периоди – между януари – май у нас са регистрирани 11 543 нови леки коли, което е повишение от 16,3 на сто на годишна база (спрямо 20% за четирите месеца до края на април и 22,5% към март).

Продажби на нови автомобили в България

Общо в Европейския съюз през май са реализирани близо 1,387 млн. нови коли, което е ръст от 7,6%. Този обем на продажбите е сравним с резултата от май 2007 г. - точно преди икономическата криза да повлече и автомобилната индустрия.

Петте най-големи европейски пазара се представят много добре през миналия месец, с изключение на Великобритания. Най-голям ръст на продажбите е регистриран в Германия (+12,9%) и Испания (+11,2%), следвани от Франция (+8,9%) и Италия (+8,2%). На Острова обаче се отчита спад на регистрациите на нови автомобили (‐8,5%).

За петмесечния период от януари до май търсенето на нови коли в ЕС се е увеличило с 5,3 на сто, като общо са продадени над 6,719 млн. автомобила. Ръст има в Италия (+8,1%), Испания (+7,3%), Германия (+4,7%) и Франция (+3,3%), докато във Велибритания се наблюдава лек спад от 0,6%.

През миналия месец най-много коли са продадени в Германия – близо 324 хил., Италия – над 204 хил., и Франция – над 191 хил.

Най-голям дял от автомобилния пазар в ЕС държи VW Group, която през май е реализирала 335 187 коли. Близо половината от продажбите на групата се формират от марката Volkswagen.

Топ 3 на производителите по продажби се допълва от PSA Group на второ място с 141 557 нови коли и Renault Group със 151 798.

Продажби на нови автомобили в ЕС

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на автомобили в Китай зациклят през ноември