IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъп за летящи таксита получи сертификат за търговска употреба в САЩ

С това Joby прави крачка напред в плана си да реализира своята услуга за нова градска мобилност през 2024 г.

22:21 | 26.05.22 г.
<p>
	<em>Снимки:&nbsp;Joby Aviation</em></p>

Снимки: Joby Aviation

Стартъпът Joby Aviation Inc. обяви, че е получил сертификат от американската Федерална авиационна администрация (FAA), който позволява търговска експлоатация на неговите летящи таксита, съобщава Ройтерс. 

Въпреки че сертифицирането предоставя „зелена светлина“ за полетите и е важен етап в борбата на сектора за летящи таксита за излизане на пазара, Joby трябва да се справи с други регулаторни препятствия, преди да позволи на пътници да използват нейната услуга. 

Сертификатът на FAA е едно от трите основни регулаторни разрешителни, които са от ключово значение за търговската експлоатация на такситата, централен елемент от услугата на Joby за градска мобилност, която трябва да заработи през 2024 г.

Сертифицирането ще позволи на Joby да управлява своите електрически машини, които излитат и кацат вертикално (eVTOL) като услуга за въздушно такси в САЩ.

През февруари пилотиран прототип на въздушното такси на стартъпа претърпя злополука по време на тест в базата на Joby в Калифорния, като не е съобщено за наранявания на тестовия пилот.

evtol evtol

През първото тримесечие компанията отчете нетна загуба от 62,3 млн. долара, както и приходи, свързани със сертифицирането на машините и производствените операции.

Joby излезе на борсата чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC).

Компанията се конкурира с други стартъпи като BETA Technologies, Lilium и Volocopter.

Преди седмица Joby придоби Avionyx – фирма за аерокосмически софтуерно инженерство, с което цели да подкрепи своята продуктова гама.

Базирана в Сан Хосе, Коста Рика, Avionyx е доставчик на софтуерни решения за аерокосмическия сектор с повече от 30 години опит. Придобиването ще позволи на Joby бързо да мащабира ресурсите, за да подкрепи дейностите на компанията по сертифициране чрез интегрирането на опитен екип.

Условията на сделката не са оповестени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още