IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tata отчита 37% спад в печалбата си за четвъртото фискално тримесечие

Луксозните марки Jaguar и Land Rover на индийския концерн се развиват добре благодарение на новите си модели

16:35 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Tata отчита 37% спад в печалбата си за четвъртото фискално тримесечие

Индийският автомобилен концерн Tata Motors отчита 37%-ен спад в печалбата си за четвъртото фискално тримесечие, опровергавайки предварителните прогнози, вещаещи рекорден срив от близо 60%, предава Bloomberg.

Най-големият автопроизводител в Индия е прибрал в хазната си общо 704 млн. долара. Най-голяма заслуга за това имат луксозните марки Jaguar и Land Rover, които станаха част от концерна през 2008 г.


Увеличението в продажбите на двата бивши британски бранда е 19% до 116 340 автомобила за първите три месеца на 2013 г. Резултатите на Tata в Индия, от друга страна, съвсем не са толкова обнадеждаващи. До краен клиент са достигнали едва 184 942 автомобила, което е с 29% по-малко от периода януари-март на 2012 г.

Според анализатори индийските клиенти се опасяват от неизгодните кредити и слабия икономически растеж в страната.

Преди излизането на официалните резултати пазарният експерт Умеш Карне от мумбайската къща Brics Securities Ltd., коментира: "Колкото до Jaguar и Land Rover, двете марки ще започнат да печелят от поевтиняващия британски паунд. Цените на суровините спадат, а маржовете на Jaguar и Land Rover ще продължават да се увеличават, благодарение на новия Range Rover и F-Type."

След положителните новини акциите на Tata Motors на мумбайската борса поскъпнаха с 5%. От началото на годината книжата се свиха с 2,8 на сто, докато местният индекс S&P BSE Sensex’s нарасна с 3,7 на сто за същия период. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още