IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската цена на Tata Nano отблъсква клиентите

Продажбите на най-евтината кола в света се сриват

15:28 | 15.04.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Tata Nano. Снимка: Tata </em></p>

Tata Nano. Снимка: Tata

Tata Nano - най-евтината кола в света, не успява да оправдае очакванията на компанията производител. Индийскaта кола, която се появи на пазара през юли 2009 година, е реализирала до момента едва 229 157 продажби. А капацитетът на завода, в който се произвежда, е 250 000 коли на година.

През март тази година продажбите на Tata Nano се сринаха с цели 86% спрямо година преди това, което накара индийците да преосмислят коренно стратегията си. Според Карл Слайм, управляващ директор на Tata Motors, причината за слабото търсене на Nano е ниската цена, на която се предлага колата.

"Цената на модела от едва $2 800 (€2 150) отблъсква клиентите, тъй като те не са напълно убедени, че срещу тази сума получават истинска кола, заяви Слайм в интервю за Bloomberg. - Маркетинговата стратегия на Nano просто не работи. Колата не представлява интерес нито за търсачите на скутери, нито за тези, които искат автомобил".

Всъщност производителите не трябва да бъдат изненадани, тъй като промотират модела именно като алтернатива на свръхпопулярните в Индия триколки.
Ниската цена на Tata Nano отблъсква клиентите
Концепцията Tata Pixel. Снимка: Tata

Карл Слайм разкрива, че в компанията разработват нов Nano, който ще заеме много от концепцията Pixel, показана през 2011 година. Все още не е ясно дали бъдещата кола ще получи показаните при концепцията дизелов двигател, автоматична трансмисия и вертикално отварящи се врати, но е потвърдено, че цената й ще бъде по-висока - сходна с тази на конкурентите.

Успехът на новата кола на Tata Motors обаче е под въпрос, тъй като производителите планират да я конструират върху платформата на настоящото Nano. А това надали ще промени убеждението на потенциалните клиенти, че купуват нещо средно между скутер и кола.

Още любопитни новини от света на автомобилите вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Не бива да се изказвате неподготвени. Тази ниска цена е за базова комплектоване, за основната версия. Цената за Европа е 5000 евро. В основната версия липсват коланите, парното, вентилацията на купето, външните огледала, има само една чистачка и тя не е в средата, а пред водача. Не говорим за другите неща. За това, че моторът е отзад - концепция отпреди последната война. 600 кубика и 100 км макс - това означава, че тя не може да поддържа дори 80 км/ч постоянно. Така че, да, на 15 годишния европейски автомобил - има сигурност, комфорт и т.н. Не на недомислиците за бедняци от южните и топли страни. Не на Трабант 2008 година. Всъщност Траби е по-добър от това Нано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
GunMan
преди 11 години
Ако на предния капак пишеше VW щеше да е кола на годината за Европа ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Дори и да е нещо средно между скутер и кола какво толкова лошо има при положение че ще ти помогне да живееш малко по-добре вместо да разчиташ на стар 15-годишен таралясник за 2000$ ???Да не би да се превръщаме в сноби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още