IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не продавайте стария си джип, може да струва доста след години

Цената на класически всъдеходи стремглаво расте, твърдят застрахователи

13:30 | 23.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Запазена Lada Niva от 70-те години на миналия век може да се окаже добра инвестиция. Снимка: АвтоВАЗ</p>

Запазена Lada Niva от 70-те години на миналия век може да се окаже добра инвестиция. Снимка: АвтоВАЗ

Ако имате класически и запазен всъдеход от 70-те и 80-те години на миналия век, не бързайте да се разделяте с него. Напълно възможно е след няколко години, той да струва сериозна сума пари.

Това е прогнозата на американската застрахователна компания Hagerty Insurance, според която цените на подобни автомобили растат стремглаво, тъй като голяма част от тях стават обект на сериозен интерес от страна на колекционерите на ретро-автомобили.

Според статистиката на Hagerty Insurance класическите всъдеходи започват да се ползват с все по-голяма популярност сред ентусиастите. Дълго време подобни модели бяха останали на заден план, отстъпвайки място на роудстърите и луксозните седани, но сега нещата се променят.

Доказателство за това е, че през последните няколко месеца, на различни аукциони по цял свят, класически всъдеходи, макар и на сериозна възраст, се продават за доста прилични суми. Например, през януари на аукцион в Шотландия са продадени 11 класически Toyota Land Cruiser, като за един от тях – модел FJ-40 от 1981 г., са платени $88 000.

Най-голям интерес има именно към Toyota Land Cruiser – за последните 5 години той е нараснал с 202%. Увеличава се популярността и на Jeep от 70-те и 80-те години (93%), на Ford Bronco (86%) и на първите джипове американско производство - International Scouts. Те се произвеждат от 1961 до 1980 г, а интересът към тях е скочил с 85%.

Според президента на Hagerty - МакКил Хагърти, това се дължи на факта, че повечето подобни автомобили изглеждат доста елитни. Освен посочените по-горе модели, добре се котират и първото и второто поколение на Land Rover. А някои от най-запалените колекционери са склонни да платят сериозни пари дори за Lada Niva от 70-те години на миналия век.

Още любопитни новини от света на автомобилите вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

Финанси виж още