IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla подготвя второ разделяне на акциите, търси одобрението на инвеститорите

Бордът на компанията е приел предложението на ръководството, но въпросът с дивидента все още изисква окончателно одобрение

21:36 | 28.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla Inc. заяви, че планира второ разделяне на акции за последните приблизително две години, което ще повиши цената на книжата, които се търгуват при спад в стойността на фона на новините за прекратеното производство в завода на компанията в Шанхай, Китай, съобщава Bloomberg.

В съобщение в Twitter концернът информира, че ще потърси одобрението на акционерите, за да извърши нов сплит. Остава неясно и какво ще бъде съотношението на разделяне на акциите. 

Новината помогна на книжата на Tesla да поскъпнат с 4,9% до 1059,85 долара за дял около половин час след старта на редовната търговия на борсата в Ню Йорк, възстановявайки се от по-ранните спадове на фона на съобщенията, че Илон Мъск е дал положителен тест за коронавирус и че Tesla удължава производствената пауза в Китай до края на март.

Бордът на Tesla е приел предложението на ръководството, но въпросът с дивидента все още изисква окончателно одобрение, посочва компанията в документ, изпратен до Комисията за ценни книжа и борси (SEC).

Редица компании, включително Alphabet Inc. и Amazon.com Inc., обявиха разделяне на своите акции в началото на тази година, за да намалят цената на акциите си, което улеснява инвеститорите на дребно да си ги позволят. Цената на акциите на Tesla скочи, след като концернът обяви сплит при съотношение 5 към 1 през август 2020 г. Акциите на концерна бяха добавени към индекса S&P 500 по-късно същата година.

Tesla е една от осемте компании в широкия индекс с четирицифрена стойност на акциите, според изчисления на Bloomberg.

50-годишният Мъск продължава своята вражда с борсовия регулатор на САЩ заради съдебното дело, което институцията заведе срещу него и Tesla през 2018 г., след като предприемачът написа в Twitter, че ще направи компанията отново частна.

Миналата седмица SEC отхвърли призива на Мъск да спре надзора върху публикациите му в социалната платформа, като заяви, че ще продължи да извършва мониторинг върху заявките на Мъск по отношение на най-големия електромобилен производител в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още