Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Toyota създава съвместно предприятие за горивни клетки с китайски компании

В проекта се очаква да включат SinoHytec, Beijing Automotive Group, China First Automobile, Dongfeng Motor и GAC

Toyota създава съвместно предприятие за горивни клетки с китайски компании

Снимка: Моделът Mirai, който работи с горивни клетки. Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Японската Toyota Motor, вторият по големина автомобилен концерн в света, обяви по-рано днес, че ще създаде съвместно предприятие с големи китайски компании за разработване на горивни клетки за превозни средства, произведени от компанията, съобщава Nikkei Asia Review.

Toyota се фокусира върху разработването на превозни средства с горивни клетки, а китайското правителство гледа с все по-голям интерес на тези „зелени“ автомобили от ново поколение.

Новото партньорство ще засили развитието на технологията и ще подобри връзките с китайските компании.

Toyota ще ръководи съвместния проект, в който се очаква да се включат SinoHytec, Beijing Automotive Group, China First Automobile Corp., Dongfeng Motor Co., която си партнира още с Nissan и Honda, и GAC Group. 

Още по темата

China First Automobile и GAC вече работят съвместно. През 2019 г. те се обединиха в разработването на превозни средства с горивни клетки. Toyota вече си партнира с Beijing Automotive.

Пекинската SinoHytec работи и по системите за управление на превозни средства с горивни клетки.

„Важно е да се намерят партньори за насърчаване на електрификацията при автомобилите и да се работи с компании, които имат значително влияние на китайския пазар на автомобили. Заедно с SinoHytec, която има надеждни технологични възможности, ще можем да установим основите за широкото използване на превозните средства с горивни клетки в Китай", заяви главният оперативен директор на Toyota Шигеки Тераши.

Автомобилите с горивни клетки генерират електричество, като водородът в тях реагира с кислорода от въздуха. Те се считат за „съвършената екологична кола“, защото единственото вещество, което изхвърлят по време на работа, е вода.

Toyota пое лидерската позиция в областта, когато пусна първото в света превозно средство с горивни клетки в света, Mirai, тази година. Въпреки това, заради някои проблеми, включително недостатъчната инфраструктура, автомобилът за момента не се радва на особено голяма популярност.

Разширявайки и затвърждавайки връзките си в Китай, който проявява голям интерес към екологосъобразните превозни средства, Toyota цели не само да подобри работата на своите горивни клетки, но и да ускори развитието на необходимата инфраструктура.

Партньорствата около превозните средства с горивни клетки изникват едно след друго, както в Япония, така и на други места по света. Honda обяви през януари, че ще разработи съвместно с Isuzu Motors камион с горивни клетки. Германският концерн Daimler, който произвежда Mercedes, и шведската Volvo обявиха през април, че ще създадат съвместно предприятие за разработване и масово производство на камиони с горивни клетки.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Мъск: Tesla ще трябва да си произвежда сама батерии, за да смогне на търсенето