IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen устоява на кризата с чиповете с рекорден годишен старт

Компанията повиши очакванията си за годишните резултати, но предупреди за рискове заради дефицита на чипове

12:37 | 06.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки пандемията на коронавируса и глобалния недостиг на чипове Volkswagen Group стартира блестящо началото на годината. Тъй като продажбите и печалбата през първото тримесечие се развиват по-добре от първоначално очакваното, базираната във Волфсбург автомобилна компания повишава очакванията си за цялата година. Съответно сега се очаква оперативната печалба да се подобри отново леко. Volkswagen се възползва преди всичко от силния бизнес в Китай и неговите дъщерни дружества за премиум автомобили.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година VW Group увеличава глобалните продажби през първите три месеца с почти 13% до около 62 милиарда евро, обяви компанията в четвъртък. Броят на продадените превозни средства дори се е увеличил с повече от 20 процента до 2,4 милиона. 

Поради началото на пандемията преди почти точно година и свързания с нея спад, рязкото покачване в началото на 2021 г. не е особено голяма изненада. Глобалното възстановяване помага не само на Volkswagen, но и на всички производители на автомобили.

Оперативната печалба, от друга страна, улеснява разчитането на резултатите и по-точно разкрива, че VW Group наистина се е възстановила фундаментално от пандемията. Оперативната печалба се е увеличила от около 900 млн. евро през първото тримесечие на предходната година до над 4,8 млрд. евро. В резултат на това оперативният марж се е подобрил от 1,6 на 7,7%. Volkswagen се справя по-добре от очакваното от финансовите и борсовите анализатори.

Тези 7,7% са най-добрият показател, че VW Group може да бъде повече от доволна от текущото развитие на бизнеса, тъй като с тази сравнително висока възвръщаемост базираният във Волфсбург производител на автомобили продължава развитието от рекордната 2019 година и просто прескача спада, свързан с коронакризата от миналата година.

Въпреки добрите данни привилегированите акции на Volkswagen първоначално леко поскъпнаха в четвъртък, но след това поевтиняха с около 0,5 процента при цена от 216,95 евро.

Положителното развитие на бизнеса се отразява и в резултата след облагане с данъци: около 500 милиона евро през първото тримесечие на предходната година вече са нараснали до 3,4 милиарда евро. Друг положителен фактор е, че VW Group трябва да се съобразява с все по-ниските тежести от Дизелгейт. За първи път, откакто скандалът стана известен през есента на 2015 г., Volkswagen не трябваше да заделя през тримесечието нови средства за извънсъдебни споразумения и глоби.

„Започнахме годината с много инерция и работим добре“, заяви главният изпълнителен директор Херберт Дийс, коментирайки тримесечните резултати. Електрическата офанзива продължава да набира скорост, а Volkswagen отбелязва напредък и с трансформацията. „От нас може да се очаква много в следващата година“, заяви изпълнителният директор, чиято позиция в групата също се засилва от добрите данни. Недостигът на компютърни чипове не оказа толкова силно въздействие през първото тримесечие, продължава Дийс.

Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още