IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen устоява на кризата с чиповете с рекорден годишен старт

Компанията повиши очакванията си за годишните резултати, но предупреди за рискове заради дефицита на чипове

12:37 | 06.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Доставчикът Continental също изрази преди дни загриженост във връзка с несигурността около недостига на чипове. Изпълнителният директор Николай Сетцер заяви, че „следващите месеци ще останат много предизвикателни, защото световната икономика постепенно набира скорост - не на последно място заради трудностите при доставката на електронни компоненти“.

Новият финансов директор на VW Арно Антлиц заговори за „силно представяне“ по отношение на първите три месеца, но също така заяви, че групата трябва да следи глобалния недостиг на чипове: „Недостатъчното предлагане на полупроводници в цялата индустрия вероятно ще има малко по-изразено въздействие през второто тримесечие от досега“.

Коригираният нетен паричен поток от 5,5 милиарда евро доказва„ стабилността на нашата компания дори при трудни условия“, пояснява той.

През първото тримесечие Volkswagen не е успяла да произведе около 100 000 автомобила, както е било планирано - поради липсата на чипове. През второто тримесечие няма да бъдат произведени поне подобен брой превозни средства, ако не и повече. В момента групата трябва да спре производството на различни места поради липса на електронни компоненти. Съвсем наскоро бяха засегнати фабриката на VW в Емден и завода в Братислава, Словакия, което е изключително важно за няколко групови марки. Volkswagen се надява, че част от производството може да бъде компенсирано по-късно през втората половина на годината, ако ситуацията с доставките се подобри.

Фактът, че прекъсванията на производството не са оказали отрицателно въздействие върху финансовия отчет през първото тримесечие, може да се дължи и на умелото управление на недостига на чипове. VW Group е управлявала производството по такъв начин, че по-специално автомобилите с нисък марж са пострадали от дефицита. По този начин компанията успява да увеличи средната цена на всички продадени превозни средства. Това става ясно и при сравнение с първото тримесечие на 2019 г., когато все още са преобладавали сравнително нормалните условия на продажби и когато нямаше пандемия.

В началото на 2019 г. групата отчете почти идентична оперативна печалба от 4,8 милиарда евро, както сега. В сравнение с две години обаче има поразително голяма разлика в продажбите на превозни средства: През първите три месеца на 2021 г. групата е продала над 200 000 автомобила по-малко. Ако Volkswagen успее да поддържа нивото на цените високо през останалата част от годината, постоянният недостиг на чипове не трябва да има особено негативен ефект върху основните показатели за печалбата.

Volkswagen Group традиционно проявява предпазливост с прогнозите си за годината. Базираният във Волфсбург автомобилен производител сега се отклонява от тази неохота заради добрите данни за първото тримесечие. Досега VW бе обявила диапазон между 5,0 и 6,5% за оперативната възвръщаемост за годината като цяло. Сега групата леко повишава този интервал до диапазона между 5,5 и 7,0 процента. В сравнение с 2020 г. продажбите трябва да продължат да нарастват „забележимо“, а приходите „значително“.

Добрата тенденция от първото тримесечие кара Volkswagen да е по-смел и по отношение на паричния поток и нетната ликвидност. Нетният паричен поток сега трябва да се "увеличи силно", а нетната ликвидност "значително". Само за първите три месеца нетната ликвидност в автомобилния сектор се е повишила от 26,8 на 29,6 милиарда евро.

Volkswagen се възползва от положителното развитие на своите премиум марки през първото тримесечие. Щутгартската дъщерна компания за спортни автомобили Porsche е ключов двигател на приходите. Лизинговата дъщерна компания VW Financial Services също се развива много добре.

Силният бизнес в Китай допринесе значително за силната възходяща тенденция. В Народната република през първото тримесечие групата подобри данните си за продажбите с над 60 процента.

Тримесечните данни на VW срещнаха положителен отговор от анализаторите на сектора. „Оперативната печалба, постигната извън Китай, също се развива много силно въпреки пандемията и липсата на чипове", казва Франк Швоуп от NordLB в Хановер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още