Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Waymo и Geely ще разработват автономни коли за споделено пътуване в САЩ

Компаниите ще използват автономната система на Waymo Driver в превозните средства на Geely Zeekr

Waymo и Geely ще разработват автономни коли за споделено пътуване в САЩ

Снимка: Justin Merriman/Bloomberg

Waymo, технологичното звено на Alphabet за разработване на технологии за автономно придвижване, ще си партнира с китайския автомобилен производител Geely за изграждането на електрически роботизирани превозни средства, съобщава TechCrunch.

Компаниите ще интегрират автономната система на Waymo Driver в превозните средства на Geely Zeekr, които ще се използват в услуги за споделено пътуване в САЩ през следващите години. 

Още по темата

Въпреки че Waymo не предоставя конкретна времева рамка за началото на производството, нито за търговския дебют на тези превозни средства, партньорството сигнализира, че звеното на Alphabet следва многоплатформен подход към партньорствата си с производители на оригинално оборудване. Настоящият автопарк на Waymo се състои от хибридните Jaguar I-Paces и Chrysler Pacifica, които предлагат автономен транспорт във Финикс, Аризона. Компанията също така разшири партньорството си със Stellantis, която притежава Fiat Chrysler, за да развие и местни услуги за доставка.

Плановете на Waymo с Geely няма да оказват влияние върху съществуващите партньорства на компанията, посочва говорител на Waymo.

Zeekr, луксозната марка електромобили, която Geely създаде през март, представи през ноември в Китай своя първи модел – елегантен кросоувър, който ще се конкурира с подобни по клас автомобили на други производители.

Версията, която е предвидена за системите на Waymo, наподобява повече миниван и се проектира по поръчка в Гьотеборг, Швеция. След като автомобилите бъдат изпратени в САЩ, Waymo ще интегрира своя Driver, който включва хардуер като лайдар, сензори и камери, както и софтуер, осигуряващи автономно придвижване.

Превозните средства Zeekr са проектирани с „равен под за по-достъпно влизане и излизане“, достатъчна височина за главата и краката и напълно регулируеми седалки, изтъкват от Waymo. Интериорът, който няма да включва волан или педали в очакване на бъдеще без водач, ще предлага достатъчно пространство, екрани и зарядни устройства на „една ръка разстояние“.

Други компании за автономна мобилност, като Cruise и Argo AI, също разкриха планове за специално създадени електромобили за споделено пътуване. Миналата година Cruise представи своя Origin, който е предназначен за подобни услуги, а през септември Argo и Volkswagen обявиха планове за съвместно разработен автономен ван, ID Buzz AD, който трябва да се появи по улиците в Хамбург, Германия, като част от системата за споделено пътуване през 2025г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Rivian освободи оперативния си директор заради структурни промени в ръководството