IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриването на „следващата Tesla“ става все по-трудна задача за Wall Street

Въпреки че някои компании успяват да изплуват на повърхността без някакви сериозни продажби, други затъват, неспособни да отговорят на големите очаквания

22:41 | 28.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Откриването на следващата компания, която да привлече вниманието на инвеститорите, както направи Tesla Inc., сред производителите на електромобили се оказва трудна задача за Wall Street, пише CNN.

Книжата на множество стартъпи, занимаващи се с електромобили, поскъпнаха през последните години, докато инвеститорите търсят следващата компания от сектора, която да “разтърси” фондовата борса. Наскоро обаче всички тези компании изпитаха трудности - както и самата Tesla.

Lucid, чиито акции започнаха да се търгуват на Nasdaq през юни след сделка с компания “празен чек” (SPAC), имаше своя възход, след като нейната първа кола - Lucid Air, спечели отличие за автомобил на годината на MotorTrend и беше сертифицирана за пробег от 520 мили с едно зареждане - най-дългия за който и да е електромобил. Компанията обаче също така разкри, че е получила призовка от Комисията по ценните книжа и борсите заради SPAC сделката, което доведе до поевтиняването на акциите ѝ спрямо достигнатия пик на 16 ноември. 

Производителят на електрически пикапи Rivian имаше голям успех след своето първично публично предлагане (IPO) през ноември, като спечели отличието на MotorTrend в своята категория. Rivian оглави и надпреварата за първия изцяло електрически пикап, появил се на пазара. Акциите на компанията поскъпнаха с 29% след листването ѝ в рамките на първия ден от търговията, като натрупаха още 71% към цената си през следващата седмица.

Rivian бързо се превърна в третия по големина на пазарната оценка автомобилен производител в света след Tesla и Toyota, въпреки че нямаше каквито и да е обявени продажби при листването си. Когато компанията обяви първите продажби на 16 декември, тя не успяха да оправдае очакванията, като производителят обвини липсата на чипове и части, която удари и останалата част от автомобилната индустрия. При приключването на сесията в четвъртък (23 декември) цената на акциите на компанията беше понижена с 44% спрямо достигнатия преди това пик.

Дори Tesla, която по-рано тази година се превърна в шестата компания, достигнала пазарна капитализация от 1 трилион долара, се сблъска с трудности. Акциите на компанията поевтиняха до вторник с 27% спрямо достигнатия на 4 ноември връх, след което обаче последва рали и производителя на електромобили отново си спечели капитализацията от над един трилион долара. Въпреки това книжата на компанията остават по-евтини с около 13% спрямо историческия им връх.

Част от скорошните проблеми за акциите на производителите на електромобили се дължат на очевидния неуспех, заплашващ пакета на Джо Байдън за по-добро възстановяване, който предвижда мерки за сектора, включително данъчни облекчения за купувачите, които биха позволили на производителите да взимат повече за колите си.

“Това беше съкрушителен удар за бичите настроения спрямо електромобилите”, коментира Дан Ийвс от Wedbush Securities.

Голяма част от понижението в цените на акциите на електромобилите обаче беше факт преди сенатор Джо Манчин да заяви миналата седмица, че не може да подкрепи плана на Байдън, поставяйки го под сериозна заплаха.

Спадовете до известна степен се дължат на продължаващите заявки от утвърдени автопроизводители като Volkswagen, Toyota, Ford и GM относно намеренията им за инвестиции в електромобили. Опасенията са, че дори потребителските предпочитания и по-строгите правила за опазване на околната среда да доведат до масов отлив от конвенционалните автомобили, то не е задължително компаниите, произвеждащи само електромобили, да спечелят от това.

“Ще има губещи от битката за дял на пазара на електромобили”, коментира Ийвс. Той добавя, че инвеститорите имат все по-малко търпение спрямо грешките на компаниите.

Tesla нарасна до етап, в който е печеливша и достатъчно голяма да продължи да расте, дори на фона на увеличаващата се конкуренция от утвърдени производители. Компанията очаква продажбите ѝ да се повишат с около 50% през тази година и след това.

Акциите на двата най-тежко засегнати производители - Nikola и Lordstown Motors, поевтиняват съответно с 27% и 80% до четвъртък, макар че книжата на Nikola поскъпнаха с 18%, след като компанията съобщи, че най-накрая е направила първата си доставка на камион.

По-рано тази седмица Nikola се съгласи да плати 125 милиона долара глоба заради казуса с Тревър Милтън, нейният основател, който беше обвинен в подвеждане на инвеститорите. Милтън беше принуден да подаде оставка през септември 2020 г., след като се появиха съмнения относно предоставена от компанията информация. Сега той е изправен пред глоби от федералните органи. Милтън пледира невинен по случая.

Основателят и главен изпълнителен директор на Lordstown също беше принуден да напусне, а компанията изрази съмнения дали той ще може да остане в бизнеса.

Проблемът е, че тези компании съществуват благодарение на по-ранните си обещания, което значи, че дружества като Lucid и Rivian ще трябва да направят повече, за да се докажат, преди да спечелят изцяло подкрепата на инвеститорите, смята Ийвс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
добро заглавие... показва извратеноста на борсата и нейната не нужност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Откриването на следващата Tesla става все по-трудна задача за Wall Street >> откриването все по-трудно, закрвиването все по-лесно.. Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още