Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Защо европейците се страхуват да купуват дизели?

Проблемът не е само „дизелгейт” и вредните емисии

Защо европейците се страхуват да купуват дизели?

Снимка: Архив Ройтерс

Спадът на продажбите на нови автомобили с дизелови двигатели в европейските държави продължава и колкото и да е странно, това не се дължи само на поредицата скандали с манипулираните нива на вредни емисии при тях, съобщава Automotive News.

Изданието посочва, че Германия продължава да бъде лидер по продажба на дизелови коли, но и там се отбелязва спад – с около 5%. През март 2017 г. автомобилите с такива мотори са били 40% от общия брой продажби. За сравнение, през март 2016 г. техният дял е 45,8%, а през март 2012 г. – 48,1%. Като цяло в Европа продажбите са намалели от 50% на 46%.

Още по темата


Според експертите проблемът не е само в поредицата скандали от рода на „Дизелгейт”, в който бе забъркан Volkswagen, а и последвалите го случаи с други производители. Вина за намаляващото доверие към дизела имат и самите европейски чиновници.

Още през 2018 г. властите в Щутгарт смятат да забранят влизането в някои райони на града на автомобили с дизелови мотори, по-стари от 3 години. Същото се очаква да се случи и в Мюнхен, а още няколко големи европейски града, сред които Париж, Мадрид и Атина, вече обявиха подобни мерки. Тяхната цел е централните райони на мегаполисите да бъдат защитети от непрекъснато увеличаващата се концентрация на вредни вещества в градската атмосфера.

Всички тези закани и обезщатия сериозни притесняват автомобилистите, които често посещават централните части на мегаполисите. Те се страхуват, че ако си купят дизелови автомобили, няма да имат възможност да се придвижват по обичайните си маршрути и затова минават към друг тип автомобили.

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Радина Колева

Последни новини

Коментари (1)

15
 
8
 
1
преди 5 месеца
Дизелът им е трън в очите защото е икономичен и има дълъг живот ...ако не ръждяса 20 годинки не му мърдат ! Това обаче не е добро за икономиката. Колкото до замърсяването ,дето все ни го дават като аргумент , и бензинът замърсява , ама им е по изгоден !

Още от Новини
Audi се отказва от дизела при малките си модели