Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Дистанционното обучение на учениците може да е поне до 13 април

Матурите са под въпрос, стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев

Дистанционното обучение на учениците може да е поне до 13 април

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив

„Силно вероятно е дистанционното обучение на учениците да продължи поне до 13-ти април. Очакваме днес да излезе заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по Нова телевизия.

Просветният министър определи като успешен старта на дистанционното обучение в цялата страна. За много голама часто от учениците в страната дистанционното обучение стартира ефективно, посочи той. „90% от децата използват дистанционното обучение. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри. Някои от тях пък имат телефони, но нямат компютри“, отчете Вълчев. 

Още по темата

Министърът на образованието за пореден път заяви, че няма да има нулева година.  Дистанционното обучение ще бъде приравнено на присъствено обучение. Работните дни на учителите също ще бъдат приравнени на такива. „Към момента не се поставят оценки на учениците. Учителите си отбелязват активността, ангажираността и това колко проекти са изработили децата. Това ще се отрази в последствие на техните оценки, когато се възобновят присъствените занятия. Така или иначе, 60% от учебната година беше минала преди общата грипна ваканция“, посочи Вълчев.

Матурите обаче са под въпрос, стана ясно от думите на образователния министър.

Запитан дали има възможност за отмяна на матурите, той отговори: „Силно съм обнадежден, че системата за толкова кратко време успя да се мобилизира. Имаме 2-3 месеца до изпитите. За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение. Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се налага. Ако дигиталното обучение е до 13-ти или 20-ти април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане“.

Той допълни, че ситуацията е най-трудна с учениците в 12-ти клас, тъй като на тях им предстои кандидатстване във висши учебни заведения. „В момента обменяме информация с министрите на оразованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема“.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
България ще насочи 56 млн. евро за дистанционното обучение