Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Квесторите на изпитите след 7 клас ще вземат 80 лв. премия

Решението се отнася за настоящата учебна година при реално изпълнение на задълженията

Квесторите на изпитите след 7 клас ще вземат 80 лв. премия

Снимка: Getty

Финансова премия в размер на 80 лева ще получат квесторите и учителите-консултанти на националното външно оценяване в края на VII клас, на държавните зрелостни изпити и на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката след решение на представителите на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничеството в образованието, които подписаха анекс към Колективния трудов договор в системата.

Сумата ще бъде изплатена и на членове на комисия за провеждане на държавни зрелостни изпити, включително и на непедагогическия персонал, както и на директорите на училищата, в които се провеждат изпитите. Решението се отнася за настоящата учебна година при реално изпълнение на задълженията, се посочва още в съобщението. 

Още по темата

Педагогическите специалисти, които провеждат занимания с учениците през летните месеци, след приключване на втория учебен срок, ще могат да отчетат работното си време при осъществена работа поне два астрономически часа на ден, решиха още социалните партньори. Поради преустановяване присъствената работа в детските градини и училищата, във връзка с пандемията от COVID 19, е договорено увеличение с 20 дни на допълнителния платен годишен отпуск за непедагогическия персонал.

Припомняме, че на 5 май стана ясно, че учебната година ще приключи неприсъствено и в електронна среда. Няма да се увеличава учебното време за никой от класовете. Няма да има и общо удължаване на учебната година.
Матурите за 12 клас ще се проведат на 1 и 3 юни и ще започват с час по-късно - в 9 часа. В стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, съобщи още министърът. Учениците ще имат възможност да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето на връчването на свидетелствата ще е само с 4 дни - на 26 юни. 

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

Матури за учениците от 4 и от 10 клас тази година няма да има.

Националното външно оценяване за 7 клас ще се проведе на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика. Началото на изпитите ще е 9 часа. Изпитът по английски език няма да се провежда.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Как деца и възрастни оцениха споделеното учене?