Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Пазар на труда

И най-желаните работодатели за 2022 г. са…

За пореден път начело на класацията Employer of Choice застава технологична компания, но лидерът е изненадващ

И най-желаните работодатели за 2022 г. са…

Снимка: Jason Goodman on Unsplash

Изненада на върха на традиционното ежегодно независимо проучване Employer of Choice, което за четвърта поредна година класира български работодатели според имиджа им пред желаещите да работят за тях. За първи път начело е „Кока Кола България ЕООД". И ако с изненада повдигате вежди, нека поясним - докато самият бранд е от сектора на бързооборотните стоки, самото подразделение в класацията създава IT и софтуерни продукти, така че за пореден път технологична компания застава начело в ранглистата.

Победителят от 2021 и 2020 г. – VMWare се нарежда на 2-ро място, а 3-та позиция се заема отново от „Лидл България“.

Проучването обхваща цяла България, а интересен факт в резултатите е, че склонността настоящите служители да препоръчват работодателя си е намаляла под критичната граница от 7 от 10 пункта. (7.3 през 2021 г. и 6.9 за 2022 г.). Въпреки усилията на работодателите в посока изграждане и управление на работодателска марка се оказва, че за масата това е останало невидимо или недостатъчно.

С оценка от 4.0 за 2021 г. и спад до 3.8 от 5 пункта се свежда оценяването на „Удовлетвореността от настоящия работодател“. „При оценка, по-висока от 3.5 пункта от 5, това е по-скоро в границите на неутралност, а основната причина да намалява, е не липсата на усилие от страна на компаниите, а по-скоро неконсистентният подход и липса на последователност, добри практики или пренебрегването им“, казва Георги Георгиев, представител на организатора на проучването за България. Според него усилията от страна на десетки и стотици фирми у нас се увеличават, пазарът го изисква, а и желанието на компаниите е налице.

„За четирите години проучването Employer of Choice стана ключов инструмент за редица компании, които разчитат да разберат от него кои са предимствата им на пазара на труда, с какво привличат служители и какво се очаква от тях. Както и от конкурентите от индустрията. Това ни вдъхна надежда за продължаване на проучването вече 4-та година“, добавя Георгиев.

Налице е известно отстъпление в класацията на технологичните компании, докато ритейлърът "Лидл" запазва мястото си. "Кауфланд" също напредва в класацията, както и ДМ. "IТ и софтуерните компании все още са сред предпочитаните, но същевременно други браншове възвръщат популярността си", коментира Георгиев.

Прави впечатление и доброто представяне на изцяло български компании. Така например за поредна година "България еър" влиза в класацията, а ЦКБ отчита сериозен напредък, изкачвайки се от 56 на 41 място. 

Техническите характеристики на анализа са базирани на сложен алгоритъм по утвърден модел, използвам от бащата на науката за работодателска марка Саймън Бъроу, за да измери employer brand-a на дадена компания и използва това като отправна точка за подобряване на представянето ѝ. Алгоритъмът изследва над 50 характеристики на бранда, комуникационни канали, алтернативен избор на кандидата и др., за да определи сбор от точки и да оформи „Топ 50 на най-желаните работодатели в България“.

Цялата класация вижте в графиката!

Кои бяха миналогодишните победители вижте тук!

 

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
4
 
7
mrynmryn до: khao
преди 2 дни
Няма профилна снимка
То винаги ще има по-добри компании, старата ми фирма имаше супер много хора, които бяха твърде умни за да работят там, но самото усещане там, беше все едно не си на работа, а правиш нещо, да си запълниш деня. Нямаше напрежение, но и заплатите не бяха толкова високи тогава. Спокойно можеш да се обадиш на шефа в сряда и да му кажеш, че имаш махмурлук и за това ще си направиш часовете в събота.
0
 
3
 
6
khao до: mrynmryn
преди 2 дни
в експириън също съм бачкал, 2 години и съм препоръчвал бивш колега... щото имаше 1000евро рефърал бонус, иначе също е много гадна компания.
0
 
3
 
5
khao до: mrynmryn
преди 2 дни
ще ти го кажа така... работил съм в ХП, има поне 20 по добри ИТ компании... имам много колеги дето са били в кока кола хеленик... всеки бяга от там, супер шииибана компания е, със суупер *** култура! плащат си зада са в тзаи класация.. хубавите компании изобщо не са в тоя списък, щото нямат проблем с набирането на кадри!... А1 също е тук и също е доста гадно и нископлатено място!
0
 
2
 
4
преди 2 дни
Няма профилна снимка
Абсолютно всички банки са "дупки", особено в по-малките населени места, постоянно си под напрежения да си изпълниш таргетите, заплатите са сравнително малки. Продавачките в ЛИДЛ взимат повече, вероятно и за това те са по-напред. Повечето от тия компании, вероятно са тук, защото са по-известни и имат някаква сигурност, за разлика от хилядите малки фирми, където за да те повишат, означава, че вече са повишили всички братовчеди на собственика. Кока-кола, до колкото знам, не плащат кой знае какви заплати, но за разлика от други финансови компании, не те бъхтят извънредно. За ИТ фирмите от списъка не мога да коментирам, имам двама познати в ХП, последно като сме говорили, бяха доволни. И все пак, има доста по-малки компании, където може да взимаш малко по-малко пари, но и напрежението не е толкова голямо, както в големите.
1
 
3
 
3
преди 2 дни
Няма профилна снимка
Пълен смях и пародия, 100% платени, мога да кажа за 4 от компаниите тъй като съм работила в тях...Те са в ТОП 10 и са епичен смях. В момента съм в компания която НЕ е в списъка с заплата 3х и условия по-добри от тези в "VMware"

Още от Пазар на труда
Разходите за труд у нас са продължили да растат в началото на годината