IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И най-желаните работодатели за 2022 г. са…

За пореден път начело на класацията Employer of Choice застава технологична компания, но лидерът е изненадващ

09:47 | 24.06.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@jasongoodman_youxventures?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Jason Goodman</a>&nbsp;on&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/working?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: Jason Goodman on Unsplash

Изненада на върха на традиционното ежегодно независимо проучване Employer of Choice, което за четвърта поредна година класира български работодатели според имиджа им пред желаещите да работят за тях. За първи път начело е „Кока Кола България ЕООД". И ако с изненада повдигате вежди, нека поясним - докато самият бранд е от сектора на бързооборотните стоки, самото подразделение в класацията създава IT и софтуерни продукти, така че за пореден път технологична компания застава начело в ранглистата.

Победителят от 2021 и 2020 г. – VMWare се нарежда на 2-ро място, а 3-та позиция се заема отново от „Лидл България“.

Проучването обхваща цяла България, а интересен факт в резултатите е, че склонността настоящите служители да препоръчват работодателя си е намаляла под критичната граница от 7 от 10 пункта. (7.3 през 2021 г. и 6.9 за 2022 г.). Въпреки усилията на работодателите в посока изграждане и управление на работодателска марка се оказва, че за масата това е останало невидимо или недостатъчно.

С оценка от 4.0 за 2021 г. и спад до 3.8 от 5 пункта се свежда оценяването на „Удовлетвореността от настоящия работодател“. „При оценка, по-висока от 3.5 пункта от 5, това е по-скоро в границите на неутралност, а основната причина да намалява, е не липсата на усилие от страна на компаниите, а по-скоро неконсистентният подход и липса на последователност, добри практики или пренебрегването им“, казва Георги Георгиев, представител на организатора на проучването за България. Според него усилията от страна на десетки и стотици фирми у нас се увеличават, пазарът го изисква, а и желанието на компаниите е налице.

„За четирите години проучването Employer of Choice стана ключов инструмент за редица компании, които разчитат да разберат от него кои са предимствата им на пазара на труда, с какво привличат служители и какво се очаква от тях. Както и от конкурентите от индустрията. Това ни вдъхна надежда за продължаване на проучването вече 4-та година“, добавя Георгиев.

Налице е известно отстъпление в класацията на технологичните компании, докато ритейлърът "Лидл" запазва мястото си. "Кауфланд" също напредва в класацията, както и ДМ. "IТ и софтуерните компании все още са сред предпочитаните, но същевременно други браншове възвръщат популярността си", коментира Георгиев.

Прави впечатление и доброто представяне на изцяло български компании. Така например за поредна година "България еър" влиза в класацията, а ЦКБ отчита сериозен напредък, изкачвайки се от 56 на 41 място. 

Техническите характеристики на анализа са базирани на сложен алгоритъм по утвърден модел, използвам от бащата на науката за работодателска марка Саймън Бъроу, за да измери employer brand-a на дадена компания и използва това като отправна точка за подобряване на представянето ѝ. Алгоритъмът изследва над 50 характеристики на бранда, комуникационни канали, алтернативен избор на кандидата и др., за да определи сбор от точки и да оформи „Топ 50 на най-желаните работодатели в България“.

Цялата класация вижте в графиката!

Кои бяха миналогодишните победители вижте тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
stalkin11
преди 1 година
Пълен смях и пародия, 100% платени, мога да кажа за 4 от компаниите тъй като съм работила в тях...Те са в ТОП 10 и са епичен смях. В момента съм в компания която НЕ е в списъка с заплата 3х и условия по-добри от тези в "VMware"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Нека изкарат средни заплати по позиции ,за съответните компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
Тая класация е супер нереална, хахаха! Колко ли се плаща зада си първи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още