IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външните министри на ЕС одобриха забрана на трансакциите с руската централна банка

Ходът може да предизвика бурни условия на руските пазари в понеделник сутринта

23:37 | 27.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз одобриха забрана на трансакциите с руската централна банка, реализирайки един от най-тежките отговори досега на инвазията в Украйна, предаде Financial Times.

Европейските ограничения за международните резерви на Русия на стойност 630 млрд. долара са координирани със САЩ, където администрацията на Джо Байдън работи по подобен ход, заедно с Обединеното кралство и Канада.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е потвърдил, че външните министри са дали зелена светлина на мярката на срещата си в неделя вечерта.

Длъжностните лица се опитват да въведат правилата в сила преди края на днешния ден - ход, който може да предизвика бурни условия на руските пазари в понеделник сутринта.

Този ход идва заедно със забраната на полети на всички руски самолети във въздушното пространство на ЕС и инициатива за използване на линии за финансиране на ЕС за плащане на военно оборудване за Украйна, както и допълнителни планирани санкции срещу висши руски служители и бизнесмени.

ЕС, САЩ и други партньори планират също да изключат някои руски банки от международната система за финансови съобщения SWIFT, като се очаква тази мярка да влезе в сила в понеделник.

Руски граждани вече започнаха да се редят на опашки за теглене на пари от банкомати в страната.

Руската централна банка се опита да успокои пазарите по-рано днес след новината за новите западни санкции срещу страната, като публикува на сайта си съобщение, че разполага с всички необходими ресурси и инструменти за поддържане на финансова стабилност.

Темата за войната в Украйна следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още