IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 г. е още една силна година за центровете за данни в Европа

Очаква се прибавените нови мощности тази година да нараснат с 23%

22:00 | 03.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

63 мегавата нови мощности са били прибавени на водещите пазари на центрове за данни в Европа – Франкфурт, Лондон, Амстердам и Париж, през третото тримесечие на тази година, сочат данни на консултантската компания CBRE. Тя очаква след прибавянето на новите мощности през четвъртото тримесечие пазарите в четирите водещи града да постигнат ръст от 23% на годишна основа през 2019 г.

Най-високо равнище на новото предлагане през третото тримесечие е регистрирано в Амстердам, където всички 27 мегавата са дошли от един обект – първия център за данни на CyrusOne в града. Той съставлява 8% от целия пазар в холандския град. Това за пореден път отразява тенденцията, че обектите с по-големи размери в днешния свят имат голямо, често непропорционално въздействие върху пазарната динамика, отбелязва CBRE.

Компанията прогнозира, че близо 50% от всички нови мощности на четирите пазара през 2019 г. ще заработят през четвъртото тримесечие. Мощностите от 150 мегавата, които CBRE прогнозира за последното тримесечие на годината, включват нови проекти във Франкфурт, Лондон и Амстердам на доставчици като CyrusOne, Digital Realty, Interxion, NTT e-shelter и VIRTUS. Най-големият индивидуален обект ще бъде първата сграда с мощност от 30 мегавата на NTT e-shelter в Лондон.

Средното ниво на неизползваните мощности във Франкфурт, Лондон, Амстердам и Париж през третото тримесечие е 17% и е добре балансирано, но неизползваните мощности в абсолютни изражения достигат рекордните 263 мегавата. В Лондон и Амстердам те са съответно 19 и 21%, а във Франкфурт и Париж – между 12% и 14%.

Тази година беше обявена и най-голямата сделка в областта на центровете за данни до момента между Digital Realty и Interxion, а стойността й е 8,4 млрд. долара. Трансакцията ще доведе до сливането на два от най-големите и дългогодишни доставчици на центрове за данни на Стария континент, при което Digital Realty ще прибави 53-те центъра за данни на Interxion в 11 европейски страни към портфейла си.

Усвоените мощности на четирите пазара са достигнали 136 мегавата към края на третото тримесечие. След едно от най-лошите си представяния за първото полугодие напоследък Лондон се е възстановил с усвояване на 17 мегавата през третото тримесечие, колкото и във Франкфурт. Германският град обаче е усвоил два пъти повече мощности от който и да е друг европейски пазар от началото на годината с над 60 мегавата.

След силно представяне през първото полугодие темповете в Амстердам и Париж са се забавили през третото тримесечие. Тези два пазара и Лондон едва ли ще надминат нивото на усвоените си мощности миналата година въпреки цялостното стабилно представяне, счита CBRE.

Компанията прогнозира, че благодарение на силното четвърто тримесечие 2019 г. ще надмине 200 мегавата усвоени мощности, с което ще подобри рекорда за годишно усвояване на четирите основни пазара. Очаква се Франкфурт да е отговорен за близо 50% от усвоените мощности през 2019 г., което ще бъде рекорд за европейски пазар.

Компаниите за облачни услуги продължават да стимулират дейността на европейските пазари. Секторът създава значими пазари в градове в Европа, които преди не са разполагали с мащабни центрове за данни. CBRE прогнозира, че до края на годината компаниите за облачни услуги ще съставляват 80% от усвоените мощности за четирите водещи пазара в Европа за втора поредна година.

Тя очаква усвоените мощности през 2020 г. да намалеят заради силните 2018 и 2019 г. за Франкфурт и Лондон и ограниченията за строеж на центрове за данни в Амстердам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още