Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Апокалипсисът на търговските площи във Великобритания се задълбочава

Девет от най-големите търговски центрове на Острова може да бъдат продадени на пазар, който беше замрял още преди коронавируса

Апокалипсисът на търговските площи във Великобритания се задълбочава

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Сривът на собственика на търговски центрове Intu Properties е напът да разтърси сектор, който вече изпитваше сериозни проблеми, пише Bloomberg.

Девет от най-големите търговски центрове във Великобритания може да бъдат продадени на пазар, който беше замрял още преди коронавируса. Наемателите на тези имоти плащат само малка част от наемите си заради пандемията, която задълбочава дългата криза на търговските площи и рискът те да бъдат продадени на занижени цени заплашва да потопи още повече стойностите на моловете в цялата страна.

И то ако се допусне един ключов фактор – на първо място някой изобщо да ги поиска.

„Купувачите на тези активи ще платят цена, която отразява нарасналия кредитен риск, остаряване, свободни площи и намалялата посещаемост“, коментира Андрю Джоунс, главен изпълнителен директор на LondonMetric Property. „Утрешният наем е много по-нисък от днешния, така че цената ще отразява нова парадигма – резултатът е доста плашещ“, допълва той.

Наемателите на търговски площи са платили само 36% от наемите си за третото тримесечие, дължими миналата седмица, спрямо 41% на датата за плащане на наемите три месеца по-рано, сочат данни на Remit Consulting, публикувани вчера. Hammerson, която притежава десетина големи мола във Великобритания, съобщи в сряда, че до момента е събрала едва 16% от наемите за третото тримесечие, дължими миналата седмица за британските й имоти.

Последните данни за събираемостта на наемите „показват сериозната и внезапна загуба на приходи, която ще има по-дълбоки последици за кредитори, пенсионни фондове и спестители“, казва Вивиен Кинг, главен изпълнителен директор на отдел търговски площи в асоциацията Revo.

Моловете и магазините, които преди време бяха надежден източник на парични потоци, се превръщат в голямо бреме за цената на акциите на собствениците на имоти, включително British Land и Land Securities Group. Идването на коронавируса предизвика още повече съмнения за бъдещето на активите, тъй като пандемията ускорява прехода към онлайн потребление и това притиска физическите магазини до ръба, още преди да се изправят пред месеци на принудително затваряне на обекти.

Ниското равнище на платените наеми е мрачен индикатор за това колко търговци на дребно ще оцелеят наистина от кризата, казва Роб Вирдий, анализатор в компанията Green Street Advisors. Веригата магазини за мебели Harveys и британското подразделение на Victoria’s Secret са сред наемателите на търговски площи, които започнаха процедура за фалит миналия месец.

Но дори компаниите, които избягват фалита, намаляват недвижимите си имоти. Производителят на ризи TM Lewin планира да затвори всичките си физически магазини и да съкрати 600 работни места, тъй като премества операциите си изцяло онлайн, а John Lewis планира да затвори някои от 50-те си универсални магазина, съобщи в сряда вестник Evening Standard.

„Буквално всеки ден нова компания обявява фалит. Не се интересувам от настоящите наеми, защото не смятам, че наемът ще остане същият“, казва Джоунс.

Собствениците на имоти трябва да работят по-усилено, за да постигнат максимално равнище на събираемост на наемите. Повечето преминаха към месечни наеми и договарят сделки с отделни търговци на дребно, като предлагат различни решения – от наемни ваканции в замяна на удължаване на договора за наем до дългосрочни разплащателни планове.

Още по темата
Но е ясно, че балансът на силите се променя. Pepco Group, собственик на веригата Poundland, съобщи миналия месец, че е предоговорила наемните си договори за 76 от магазините си и си е осигурила намаляване на наема за над една четвърт от тях.

Освен това решение на правителството за удължаване на ограниченията за принудително извеждане на наематели не насърчава търговците на дребно да плащат дължимото, отбелязва анализаторът Джон Кахил от компанията Stifel. Дори вериги магазини, които са останали отворени по време на блокадата, като дрогериите Boots, са отложили някои плащания на наем.

Крайно преустройство

Признавайки заплахата от повсеместно неизпълнение на задълженията на наемателите към собствениците на имоти и техните кредитори, правителството обяви във вторник, че ще смекчи законите за планиране, за да улесни превръщането на магазини в обекти за други нужди.

Много собственици на магазини и молове вече търсеха начини да ги превърнат в апартаменти или дори складове, за да се възползват от експлозията на онлайн пазаруването, всичко друго, но не и магазини.

Intu вече беше започнала да прави планове за строителство на жилища около някои от имотите си преди фалита. Имотни компании с големи ликвидни средства или фондове за частни капиталови инвестиции с дълбоки джобове вероятно ще погледнат на имотите на компанията по същия начин.

Собственикът на търговски центрове, който има проблеми от дълго време, започна процедура за фалит в петък, тъй като пандемията изключи други варианти за спасяване, включително набиране на капитал за намаляване на дълговото му бреме от 4,5 млрд. паунда (5,6 млрд. долара). Преговорите за предотвратяване на фалита на компанията се провалиха преди наближаващата оценка в средата на годината на имотите й, която повечето кредитори очакват да доведе до нов силен удар.

В настоящата среда цената се базира на догадки. Инвеститорите не вярват в оценките на собствениците на молове.

„Сега сме по-близо до дъното, въпросът е дали дъното се е преместило. Тенденции, за чието развитие бяха необходими години, сега се случват за седмици или месеци“, казва Джоунс.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Хосписите стават все по-интересни на инвеститорите в имоти в Европа