IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски собственици на имоти: Банките да споделят бремето на неплатените наеми

Компаниите във Великобритания са пропуснали наеми за общо над 4 млрд. паунда миналата година

11:39 | 02.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Засегнатите от пандемията британски компании са пропуснали да платят наеми на обща стойност над 4 млрд. паунда (5,5 млрд. долара) през миналата година. С наближаването на сроковете за изплащането им битката за споделянето на бремето се разгорещява, пише Bloomberg. 

Собствениците на имоти, признавайки щетите след почти година принудително затваряне и намалена посещаемост, искат кредиторите да поемат част от тежестта, тъй като около една пета от наемите за бизнес имоти са с просрочие. Регулаторите призовават банките да не възприемат твърда линия. Търговците на дребно и ресторантите, пострадали от най-дълбоката рецесия от три века насам, твърдят, че дълговото им бреме не е по тяхна вина.

В момент, когато дебатът за това кой в крайна сметка ще плати за блокадите се води в цял свят, първоначалната реакция на британския финансов министър Риши Сунак – замразяване на имотния данък, програма за подкрепа на пуснатите в принудителен отпуск служители и замразяване на принудителните извеждания от дома, създава опасност в края на март. имоти имоти

„Твърдението, че търговците на дребно трябва да платят 100% от наема си за периодите, когато са били затворени, е меко казано несправедливо“, казва Джеймс Даунт, главен изпълнителен директор на веригата книжарници Waterstones, които са собственост на компанията Elliott Management. „Освен това е неразумно от страна на правителството да си измива ръцете. Мисля, че правителството се отмята от своята отговорност“, допълва Даунт.

Форумът на собствениците на имоти, който представлява около 200 британски собственици, е изпратил писмо до държавни агенции с настояване за снизхождение от страна на банките. Те искат ваканции върху лихвите и капиталовите плащания за заеми, обезпечени с имоти, където не е платен наем заради извънредните правила.

Притиснати между лишените от средства наематели и настоятелните кредитори, „собствениците на имоти са месото в сандвича“, казва Адам Кофър, президент на групата, създадена по време на пандемията. „Ще имаме огромен дълг, когато изтече мораториумът, а ако правителството го удължи, то просто ритва канчето надолу по пътя“, допълва той. Имоти Имоти

Законът за коронавируса, приет през март, наложи тримесечен мораториум върху възможността собствениците на бизнес имоти да извеждат принудително неплащащи наематели. Мярката беше удължавана многократно с проточването на пандемията, но правителството съобщи през декември, преди появата на новия щам на вируса, че настоящото удължаване до края на март ще е последното.

Наеми за бизнес имоти за около 4,2 млрд. паунда от общо над 23 млрд. паунда, дължими през 2020 г., не са били платени, сочат данни на Remit Consulting. Над 5 хил. магазина са затворили врати във Великобритания миналата година, тъй като големи търговци на дребно, включително собственикът на Topshop Arcadia Group и операторът на универсални магазини Debenhams, фалираха, показват данните на Центъра за изследване на търговията на дребно.

Тъй като новата блокада се проточва, наемателите продължават да изпитват затруднения. Почти една трета от дължимия наем на Коледа за идните три месеца не е бил платен в рамките на 21 дни, сочат данните на Remit.

Макар че преследването на наематели, които имат малко или никакви приходи месеци наред, едва ли ще донесе на собствениците приятели или богатство, в много случаи решенията им ще бъдат движени от подхода на техните кредитори. Съществува риск растящите планини от неплатен наем да отприщят нова вълна на фалити сред търговците на дребно и спиране на плащанията по заемите. имоти имоти

Това показва защо Английската централна банка (АЦБ) призова кредиторите „да обмислят внимателно реакциите си при потенциални нарушения на договори, произтичащи директно от пандемията от COVID-19 и нейните последици“. Британското министерство на жилищните общности и местното самоуправление не е отговорило на молбата на Bloomberg за коментар.

"Зададохме един и същи въпрос на почти всички банки за ваканции върху капиталовите и лихвените плащания и нито една от тях не даде разумен отговор. Повечето собственици работят с наематели за постигането на разумни споразумения, но някои от големите вериги се държат много несправедливо“, коментира Кевин Холинрейк, депутат от Консервативната партия и съпредседател на Парламентарната група за справедливо банкиране за бизнеса, включваща представители от всички партии.

Натиск на кредиторите

Но има признаци, че кредиторите започват да оказват натиск върху кредитополучателите си, които са собственици на имоти, в момент, когато пандемията навлиза във втората си година.

Собствениците на комплекса Devonshire Square в лондонското Сити бяха принудени да инжектират пари през декември, за да поправят нарушаване на условията по ипотечните им облигации, след като членове на частен клуб за имота заведоха иск за фалит, а основният наемател WeWork ограничи плановете си за експанзия, сочат документи до притежатели на облигации.

Макар че секюритизираните кредити предлагат поглед към подходите на кредиторите, тъй като информацията трябва да бъде разкривана на притежателите на облигации, по-голямата част от кредитирането на недвижими имоти във Великобритания остава директно и следователно условията са по-неясни. Това важи особено за растящия брой нишови кредитни фондове и алтернативни кредитори.

„Нерегулираните кредитори казват просто, че това не е техен проблем и установяваме, че много банки сега дори искат оценки на имотите. Това поставя оценителите в невъзможно положение и обременява допълнително собствениците на имоти, които не са получили абсолютно никакви грантове или държавна подкрепа“, казва Кофър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 3 години
Британските собственици на имоти,да се обадят на нашите брокери на имоти,"специалисти",да им внесат малко позитивизъм.България е остров на стабилността и нашия имотен пазар и икономика криза не ги лови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още