Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата в Германия са нараснали с 50% за десет години

Бундесбанк не вижда признаци за дестабилизиране на жилищния пазар в страната

Цените на жилищата в Германия са нараснали с 50% за десет години

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Германската икономика вероятно продължава да расте, макар и по-бавно, а имотният пазар в страната се справя добре въпреки засилването на коронавирусната пандемия през последно време, съобщи в свой анализ Бундесбанк, цитирана от Ройтерс.

Германската централна банка отбелязва, че растежът на най-голямата икономика в Европа се забавя, но ръстът през последно време на заразените вероятно ще засегне най-вече хотелиерския сектор.

„Силният ръст през последно време на заразените и свързаните с това мерки за сдържане на разпространението на вируса, въведени в някои области, може да нанесат удар основно на сектора на услугите, както и на хотелиерската и кетъринг индустрията“, пише Бундесбанк в месечния си доклад.

Още по темата
„От днешна гледна точка германската икономика може да продължава възстановяването си през настоящото тримесечие макар и с отчетливо по-бавен темп“, допълва централната банка.

Тя отбелязва също, че пандемията почти не е засегнала имотния пазар и тази тенденция може да се запази, докато ударът за икономиката от пандемията остава временен.

„Внезапна корекция на цените на имотите не се очаква, ако няма сериозно нарушаване на настоящото възстановяване на икономиката“, счита Бундесбанк.

В доклада си Бундесбанк публикува и задълбочено изследване на пазара на недвижими имоти в страната, където цените на жилищата са нараснали с 50% от 2010 г. насам

Централната банка смята, че бумът се обяснява до голяма степен с нарасналото търсене съотнесено към предлагането, но въпреки значителното надценяване на имотите в градовете тя не вижда признаци на „дестабилизиращи, чисто спекулативни мотиви“.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
преди 1 година
Еврото се е обезценило с 50% от 2015 насам и дори с около 60% спрямо 2010 т.е цените са паднали ако се отчете инфлацията. Реално парите в обръщение в Германия са се утроили за 10 години, а цените на имотите са нагоре с много по-малко. И у нас беше, имотът е дефлационен актив и се представя ужасяващо когато инфлацията се покачи... При нас през 1996-1997 цените паднаха с 2/3 измерено в $.
0
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
50% за 10 г. са 4.13% на година. После ще си говорим за нулева инфлация. Апропо - цените на автомобилите са скочили и те с толкова или да речем, поне с 35%. Тези две пера в бюджета само са поне 60-65% от разходите.

Още от По света
Сделките с бизнес имоти в САЩ са ударили нов рекорд миналата година