Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата в Хонконг намаляват за първи път от 29 месеца

Това е знак за охлаждане на един от най-скъпите имотни пазари в света

Цените на жилищата в Хонконг намаляват за първи път от 29 месеца

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на частните жилища в Хонконг са намалели за първи път от 29 месеца през август и се очаква да продължат да се понижават на фона на покачването на лихвените проценти и китайско-американската търговска война, която помрачава перспективите пред икономиката на града, предава Ройтерс.

Цените са се понижили с 0,076% миналия месец спрямо юли, сочат данни на правителството. Макар и минимален това е първият спад от март 2016 г. и е знак за охлаждане на един от най-скъпите имотни пазари в света.

Въпреки това цените на имотите са се повишили с 11,7% от началото на годината и с 16% на годишна база, сочат изчисления на Ройтерс въз основа на индекс, съставен от Агенцията за рейтинг и оценка на Хонконг.

Ултра ниските лихвени проценти, ограниченото предлагане на жилища и големият приток на капитали от купувачи от континентален Китай доведоха до ръст на цените на жилищните имоти със 165% в последните десет години. Поради това властите многократно предупреждаваха за рискове от имотен балон.

Още по темата
Растящите цени на имотите разгневиха много жители на Хонконг и накараха властите в града да заделят терени за обществени жилища и да предложат данък върху незаетите нови жилища.

Последният Глобален индекс на имотните балони на UBS, публикуван в четвъртък, определи Хонконг като града с най-голям риск от балон.

Хора със средни годишни приходи във висококвалифицирания сектор на услугите трябва да работят 22 години, за да си позволят апартамент от 60 кв. м, докато преди десет години хората е трябвало да работят за жилище 12 години, показа изследването.

Апартамент с тези размери в Хонконг е струвал средно 1,38 млн. долара през август, сочат официални данни.

Но дните на евтините пари изтичат. Търговските банки в града повишиха основните си лихвени проценти в четвъртък за първи път от 12 години, което увеличава разходите за изплащане на ипотеки. Очаква се ново вдигане на лихвите през 2019 г.

За да привлекат купувачи, предприемачите продават нови апартаменти на цени, близки до вторичния пазар, а бонусите са намалели до 5,3% през третото тримесечие, което е най-ниското им ниво от седем тримесечия насам, сочат данни на Midland Realty. През второто тримесечие бонусът беше 20,7%.

Много инвестиционни банки и брокери ревизираха прогнозите си за цените на имотите в Хонконг в последните няколко седмици, като прогнозираха корекция между 10 и 15% в идните 12 месеца.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Кипър започва да строи „достъпни” жилища на фона на луксозните небостъргачи