Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Възможно ли е следващият имотен балон да се спука в Хонконг?

Според доклад на UBS градът е най-застрашен от риск за създаване на балон през 2018 г.

Възможно ли е следващият имотен балон да се спука в Хонконг?

Снимка: Архив Ройтерс

Хонконг е градът, който е изправен пред най-голям риск от имотен балон. Това показва класацията на UBS Group AG, цитирана от Bloomberg.

Веднага след него като най-уязвими пазари се нареждат Мюнхен, Торонто, Амстердам и Лондон в класацията на 20 от най-големите градски центрове за 2018 г.

През последните години цените на имотите нарастват със средно 35% в някои от най-големите градове, което на свой ред е допринесло за „криза на достъпността“, заявиха от швейцарската банка. „Повечето домакинства вече не могат да си позволят да купят имот в основните финансови центрове без значително наследство“, посочват още оттам.

Още по темата

И все пак рисковете са значително по-ограничени отколкото в навечерието на световната финансова криза, тъй като ипотеките нарастват по-бавно и няма доказателства за „едновременни излишъци“ в кредитирането и строителството, отбелязват от UBS.

Инвеститорите „трябва да подбират внимателно [активите] на жилищните пазари на териториите, където има риск от създаване на балон като Хонконг, Торонто и Лондон“, посочва Марк Хаефеле, главен инвестиционен директор на UBS Global Wealth Management.

Според доклада вече са налице първите първите пукнатини в световния имотен бум, посочвайки намаляващите цени в четири от осемте града, отбелязани като рискови за създаване на балон през 2017 г. - Сидни, Стокхолм, Лондон и Торонто. По-ограниченото кредитиране и увеличаването на лихвените проценти сложиха край на ценовото рали в Сидни, се казва в доклада. Австрлийският град, както и шведската столица излязоха от категорията на рисковите градове в тазгодишния доклад.

В него също така се отбелязва, че като цяло цените в повечето проучени 20 града са нараснали значително по-малко през последните четири тримесечия в сравнение с предходните години. Въпреки това налице е силна възходяща тенденция в най-големите икономики от еврозоната, както и в Хонконг и Ванкувър. Ню Йорк е сред центровете, определени като „надценени“. Подценен според доклада е само имотният пазар в Чикаго.

Хонконг също така оглави класирането за брой години, които квалифицирани служители трябва да работят, за да си позволят апартамент от 60 кв. м в близост до центъра. В града ще са необходими 22 години за това, а в Лондон, който се нарежда на второ място – 15 г.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен