Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищните имоти в Германия растат въпреки кризата

В седемте най-големи града цените на еднофамилните и двуфамилните къщи са нараснали с 6,5% между април и юни на годишна база

Цените на жилищните имоти в Германия растат въпреки кризата

Агенция за имоти в Бремен, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Въпреки причинената от коронавируса тежка рецесия цените на жилищните имоти в Германия са се повишили и през пролетта. През второто тримесечие те са били средно с 6,6 процента по-високи спрямо нивата им година по-рано, обяви в четвъртък Федералната статистическа служба. В сравнение с предходното тримесечие жилищата и едно- и двуфамилните къщи струват с два процента повече.

"Това означава, че въпреки кризата жилищните имоти продължават да поскъпват както в градовете, така и в провинциалната част на страната", подчертават статистиците. През пролетта германската икономика се сви с рекордните 9,7% заради пандемията. 

Още по темата

В седемте най-големи града Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф цените на еднофамилните и двуфамилните къщи са нараснали с 6,5 процента между април и юни в сравнение със същия период на предходната година, а тези на кооперациите - с 6,1 процента.

„Повишаването на цените на жилищните имоти в метрополисите продължи, но динамиката при апартаментите продължава да намалява“, пояснява Федералната служба. През пролетта на 2019 г. ръстът за самостоятелните жилища е била 7,9%, година по-рано е била 11 процента.

В останалите големи градове с над 100 хил. жители цените на къщите са се увеличили със 7,3 процента, а цените на кооперациите - с 8,2 процента.

"Дори в селските райони жилищните имоти поскъпват", пояснява статистическата служба. Цените на къщите в по-гъсто населените селски райони са се повишили с 8,9 процента, а на кооперациите с 5,9 процента. В слабо населените селски райони еднофамилните и двуфамилните къщи струват с 4,8% повече, отколкото година по-рано, докато апартаментите са с 6,6% по-скъпи.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Че къде да отидат всички новонапечатани пари, ако не в акции и имоти. Балоните продължават да се надуват.

Още от По света
Най-заплашената от жилищен балон страна в Северна Америка не се влияе от пандемията