Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Част от емблематична сграда в центъра на Париж се превърна в общински жилища

Новите наематели на имотите с гледка към Айфеловата кула ще плащат наем от 430 до 929 евро

Част от емблематична сграда в центъра на Париж се превърна в общински жилища

Снимка: Bloomberg LP

96-те нови апартамента, показани в Париж тази седмица, вероятно имат най-удивителната локация за общинско жилище в света. Сградата с новите апартаменти, всички от които са предназначени за наематели с ниски до средни доходи, се намират в ремонтирания неотдавна универсален магазин La Samaritaine, масивна емблематична сграда в стил Бел епок, която отваря врати през 1870 г. на място с гледка към Сена, само на няколко стотин метра от центъра на Париж, пише Bloomberg.

С щедри пропорции и балкони с гледки към Айфеловата кула, Сакре кьор и Лувъра подобни апартаменти биха стрували хиляди евро за наем на месец на пазара на частни жилища. Но новите им наематели ще плащат наем от средно 430 евро за студио и средно 929 евро за тристаен апартамент.

Новият жилищен проект стана възможен, тъй като универсалният магазин преминава през реконструкция, освобождавайки място за допълнителни жилища в иначе напълно застроена и грижливо опазвана част от града. La Samaritaine, която е стара и сравнително порутена сграда, затвори врати за ремонт за първи път през 2005 г.

След придобиването от конгломерата за луксозни стоки LVMH, чийто президент Бернар Арно към момента е трети по богатство в света, магазинът премина през дълъг ремонт. Той най-сетне отвори врати през юни 2021 г. и сега оформя комплекс, който включва луксозния хотел Le Cheval Blanc, офиси и детска градина. Основната му фасада в стил ар деко е останала непокътната, но мазилката в задната част беше свалена и заменена от противоречива вълниста стъклена стена, която преди време беше оприличена на завеса за душ. Реконструкцията позволи прибавянето на нови етажи в горната част на сградата, където се намират общинските жилища.

Още по темата
Новите жилища, чието строителство е струвало 23,7 млн. евро, са част от план на администрацията на кмета Ан Идалго не само за увеличаване на броя на достъпните жилища в града, а също и за предотвратяване на социална сегрегация между райони с високи и ниски доходи на населението.

Инициативата за проекта не принадлежи само на кметството на Париж. Закон за градската солидарност и обновяване от 2000 г. постановява, че френските градове, в чиито наличности от жилищни имоти не влизат най-малко 20% общински жилища, трябва да плащат значителен данък. През 2025 г. делът ще нарасне до 25%. Както заключи изследователят от Градския институт Йона Фриймарк в неотдавнашен доклад, законът е ефективен за подобряването на достъпа до жилища на по-ниски цени в редица френски градове и може да послужи като модел и за САЩ.

Париж опитва не просто да изпълни процентната си цел, но и да „ребалансира дела на социалните жилища“, така че да има повече общински жилища в по-богатата западна част на града, както заяви комисарят по жилищните въпроси Ян Броса. Стремежът вече донесе някои резултати. Наред с 96-те апартамента в La Samaritaine френската столица откри два нови жилищни комплекса през декември 2020 г. – един до Люксембургските градини и един в скъпия 16-и район на терен, иззет от чичото на сирийския президент Башар Асад.

Но разрешаването на проблемите с достъпността на жилищата в Париж остава предизвикателна цел. През декември 2020 г. 260 хил. души останаха в списъка с чакащите в града за общинско жилища, а заради ограничените терени за строителство разходите за квадратен метър за ново жилище в града са по-високи от всеки друг голям град в Европа.

Предвид нивото на нуждите новите общински жилища, появяващи се в по-скъпи квартали на Париж, може да се счетат за символични. Наемателите, които се нанесат в новите общински жилища в La Samaritaine, могат да се смятат за късметлии.

Една от наемателките казва в интервю пред френския вестник Le Parisien, че когато за първи път получила адреса на новия си апартамент, който се намира близо до кметството на Париж, помислила, че по погрешка са ѝ изпратили адреса на централата на отдела за общински жилища в града.

Други наематели отбелязват, че локацията на новите им домове им предлага не само сигурно, достъпно жилище, но и достъп до по-добри училища и обществени удобства. Новите жилища може да са само капка в по-широките нужди от общински жилища в Париж, но може да предотвратят възможността центърът на града да се превърне в ексклузивна част, запазена за богатите.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
5
 
6
Императорът до: serafima
преди 3 седмици
Скоро няма да е. Иначе идеята е оригинална. Фъндъкова да направи в сградите на парламентът, президентството и Софийския университет общински жилища и да ги пусне срещу наем от 20-50 лв на месец на безимотните р0мoве кaтyнаpи. Парижката управа де иде в Шекер маала и да види как свършват подобни експерименти. Отделно в тия престижни квартали рязко ще скочи престъпността... и те ще престанат да бъдат престижни !!! "Социалната справедливост" винаги излиза през носа на нормалните хора.
1
 
4
 
5
serafima до: serafima
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
А сградата е много красива!
1
 
3
 
4
serafima до: honaniga
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
В нашата действителност досега тази общинска сграда щеше да бъде заселена с Цветан Цветанов, цецка ЦачеФ, Пламен барселонски, Горанов бездомния и т.н.
3
 
3
 
3
преди 3 седмици
А онова бездарие, ако опакова Айфеловата кула, наемите ще скочат с 50% !
0
 
6
 
2
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Представям си жителите на Филиповци да ги наранят в общинска сграда в докторската градина.За Щатите не е добра идея.

Още от По света
Долче вита и ниски данъци - американци и британци купуват идилични домове в Италия