IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП одобри директивата за повишаване на енергийната ефективност на сградите

Тя е първото от осем законодателни предложени, включени в пакета "Чиста енергия за всички европейци"

17:50 | 17.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Европейският парламент одобри окончателно ревизираната директива за енергийното представяне на сградите, която цели да ги направи по-умни и енергийно ефективни, като спести пари и създаде работни места в строителния сектор и реновирането, съобщава Европейската комисия (ЕК).

Директивата е първото от осем законодателни предложения, включени в пакета „Чиста енергия за всички европейци“. Той беше предложен от ЕК през ноември 2016 г. и е ключов елемент в един от приоритетите на комисията „Юнкер“, а именно „устойчив енергиен съюз и прогресивна политика в областта на климатичните промени“.

Договорените промени включват мерки, които ще ускорят темпа на реновиране на сградите с цел подобряването на енергийната ефективност и засилването на енергийното представяне на новите сгради.

„Чрез реновирането и създаването на по-умни сгради в Европа постигаме няколко цели едновременно – по-ниски сметки за енергия, по-добро здраве, опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии, тъй като над една трета от тях се произвеждат от сгради“, коментира заместник-председателят на ЕК и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

„Това е първото окончателно споразумение по предложение от пакета „Чиста енергия за всички европейци“, което е сигнал, че сме на прав път и ще изпълним обещанието си, дадено в началото на мандата“, каза от своя страна еврокомисарят по енергията и климата Мигел Ариас Канете.

Директивата предвижда въвеждането на „умен индикатор на готовността“, който ще измерва капацитета на сградите да използват нови технологии и електронни системи, за да се адаптират към нуждите на потребителите, да оптимизират операциите си и да взаимодействат с мрежата. 

След одобрението от ЕП на директивата за енергийното представяне на сградите Съветът на ЕС ще трябва да финализира официалното си одобрение на следващото си заседание в идните седмици. То ще бъде последвано от публикуването на текста в Държавен вестник на Съюза и директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването.
След това страните членки ще трябва да приложат новите елементи от директивата в националните си закони в рамките на 20 месеца.

Строителният сектор в ЕС е най-големият единичен потребител на енергия в Европа, като поглъща 40% от крайната енергия, а около 75% от сградите са енергийно неефективни, съобщава ЕК. Едва 0,4%-1,2% от наличните сгради в страните членки се реновират всяка година. Това открива голям потенциал за повишаване на енергийната ефективност в Европа и създава икономически възможности, отбелязва Комисията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още