Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Evergrande ще направи предложение за преструктуриране до шест месеца

Изпадналата в затруднение строителна компания проведе дългоочакван разговор с кредиторите си на фона на затягането на контрола от Пекин

Evergrande ще направи предложение за преструктуриране до шест месеца

Снимка: Andrea Verdelli/Bloomberg

China Evergrande Group съобщи, че цели да отправи първоначално предложение за преструктуриране до шест месеца в рамките на усилията си да успокои кредиторите, притеснени от спирането на плащанията, откакто финансите на строителната компания излязоха от релси миналата година, предава Ройтерс.

Дългоочакваната комуникация бе осъществена на фона на затягането на контрола от Пекин върху строителната компания, а в същото време властите вземат мерки за стабилизиране на изпадналия в криза имотен сектор в Китай.

Някои притежатели на облигации обаче заявиха, че са разочаровани от 25-минутния разговор с кредиторите, който включвал подготвени отговори на въпроси, и допълниха, че Evergrande не са предоставили яснота по плановете.

„Нямах никакви очаквания преди разговора и честно казано нямам никакви очаквания след него. Мисля, че окончателното решение ще бъде ръководено от правителството, компанията е относително пасивна“, казва чуждестранен притежател на облигации на Evergrande.

Той е отказал да бъде назован, тъй като нямал разрешение да говори пред медиите.

Evergrande, която преди време беше водеща строителна компания, натрупа дългове за над 300 млрд. долара и не успява да се издължи на кредиторите, доставчиците и инвеститорите в продукти за управление на богатството.

Тя пропусна някои плащания по доларови облигации миналия месец, предизвиквайки призиви за преговори, а нейни чуждестранни облигации на стойност близо 20 млрд. долара са в състояние на спрени плащания.

Още по темата
Новоназначеният изпълнителен директор на Evergrande Съу Шаун, който е и президент на Evergrande New Energy Vehicle Group, коментира разговора с кредиторите, като заяви, че компанията работи по обхватен план за преструктуриране.

Съу допълни, че Evergrande цели да предложи плана до шест месеца и допълни, че строителната компания също се надява да работи с кредиторите за постигане на решение за управление на риска.

В понеделник Evergrande поиска повече време от чуждестранните притежатели на облигации, за да изработи план за преструктуриране на дълга, след като група кредитори заяви, че са готови да предприемат „всички необходими действия“ да защитят правата си.

„Бордът на директорите и комисията по управление на риска очакват да продължат комуникацията с инвеститорите и ги молят с уважение да не предприемат агресивни правни действия, за да се запази стабилността във взаимен интерес на всички участници“, каза Съу по време на разговора.

В съобщение до борсата в Хонконг малко след разговора строителната компания заяви, че ще продължи да изслушва внимателно мненията и предложенията на кредиторите.

Прозрачност

Evergrande запази мълчание за статута на чуждестранните си кредити, откакто пропусна плащане по доларови облигации за първи път през септември. В момент, когато властите в Пекин затягат хватката, Evergrande заяви публично, че планира да работи с чуждестранните кредитори.

Компанията създаде комисия за управление на риска през декември, като повечето членове в нея са от държавни компании, а провинциалните власти в Гуандун ръководят преструктурирането ѝ.

„Забелязахме, че има съмнения относно прозрачността и процеса по преструктуриране на групата, бихме искали да се възползваме от тази възможност да обясним на всички кредитори, че бордът на директорите, комисията по управление на риска и групата ще работят бързо за стабилизиране на операциите на компанията“, заяви Съу.

На срещата е присъствал и Андрю Хуан, генерален мениджър на филиала на Evergrande в Хонконг. В отговор на притеснения на чуждестранни кредитори, че те ще бъдат третирани различно от местните, Хуан е заявил, че компанията ще третира всички категории кредитори справедливо и ще следва международните практики, съобщи участник в срещата, пожелал да остане анонимен заради ограничения, свързани с конфиденциалността.

„Разговорът се оказа разочароващ. Не че съм очаквал фойерверки, но все пак известна информация за бизнеса щеше да е от полза“, коментира Химаншу Порвал, кредитен анализатор в компанията Seaport Global. „Шест месеца е много време за подготовка на план за преструктуриране“, допълни той.

Evergrande поиска от притежателите на облигации да обявят притежанията си до средата на тази седмица, за да се установят инвеститорите за комуникация. Компанията нае още финансови и правни консултанти, за да отговарят на исканията на кредиторите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Световните марки продължават да залагат на физическите магазини